gdzie-znajdziemy-kwasy-omega-3-i-omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, które pełnią ogromną rolę w odżywianiu człowieka: wpływają pozytywnie na pracę serca, mają działanie przeciwnowotworowe, spowalniają procesy starzenia się, pomagają także chorym na reumatoidalne zapalenie stawów.

Prawidłowa proporcja kwasów

Oba kwasy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Co ważne, muszą być zachowane odpowiednie proporcje pomiędzy nimi, ponieważ np. duże spożycie tłuszczów omega-6 przy niedoborze tłuszczów omega-3 powoduje wiele szkód w organizmie (m.in. sprzyja to rozwojowi raka po okresie menopauzy czy wzrostowi nowotworów prostaty).

Właściwa proporcja pomiędzy omega-3 a omega-6 w diecie powinna wynosić 3:1, ewentualnie może to być proporcja 4:1. Najbliżej ideału jest dieta śródziemnomorska. Tymczasem standardowy Europejczyk stosuje dietę, w której proporcja tych kwasów wynosi 20:1, a nawet (według niektórych naukowców) 30:1. Właśnie z tej zaburzonej proporcji wynika wiele chorób cywilizacyjnych, które są plagą w dzisiejszych czasach.

Kwas omega-6

Dobrymi źródłami kwasu omega-6 są:

  • olej kokosowy,
  • olej słonecznikowy,
  • olej kukurydziany,
  • olej arachidowy,
  • olej sojowy,
  • olej sezamowy,
  • olej z nasion winogron,
  • majonez,
  • margaryna,
  • sosy do sałatek,

Oleje mogą być spożywane tylko na surowo! nie można ich używać do smażenia, bowiem wtedy wytwarzają się związki o cechach miażdżycogennych i pronowotworowych.

Sabina Sosnowska