jesienne-przepisy-wegetarianskie-ii

Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.

Drogie Czytelniczki, ponieważ temat z jesiennymi przepisami na bezmięsne potrawy zyskał Waszą akceptację i zainteresowanie, postanowiliśmy przygotować drugą odsłonę tego tematu. Zachęcamy Was do testowania nowych potraw, które na pewno będą smakować i urozmaicą Wasze posiłki, a przy tym wzmocnią osłabiony jesienią organizm.

Życzymy smacznego!

Nazwa ZUPA HALLOWEENOWA
Czas 40-50min.
Ilość porcji 4
Składniki 1 kg dyni
1l bulionu warzywnego z kostki
2 trójkąciki śmietankowego sera topionego
mały jogurt naturalny
1 cebula
kminek
kolendra
sól
pieprz
Opis 1. Dynię oczyścić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w centymetrową kostkę.
2. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do rondla, zeszklić.
3. Dodać dynię i dusić do miękkości.
4. Całość zalać bulionem. Zagotować.
5. Dodać serek topiony i przyprawy.
6. Już na talerzach, do każdego półmiska dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, a następnie rozprowadzając go na powierzchni.
Dobre rady Z wierzchu można posypać gotowe porcje przyprawą chili lub pieprzem. To ładnie wygląda a i dodaje wyrazistości zupce.
Nazwa SAŁATKA Z ROSZPONKI
Czas 10min.
Ilość porcji 6-8
Składniki 40 dag roszponki
4 łyżki jogurtu naturalnego
100ml śmietany
2 ząbki czosnku
mała kolba cykorii
marchewka
sok z cytryny
cukier
sól
pieprz
Opis 1. Obrany czosnek posiekać.
2. Dodać jogurtu, śmietany oraz przypraw i wymieszać.
3. Roszponkę i cykorię porwać na mniejsze kawałki i połączyć.
4. Zalać powstałym wcześniej sosem.
Marchewkę zetrzeć, a następnie posypać nią sałatkę.
Dobre rady W zależności od tego czy chcemy osiągnąć konsystencję bardziej ciekłą czy “stabilną”, wybierzmy śmietaną nisko lub wysokotłuszczową.

A. Złotkowska