Zbyt dużo soli szkodzi. Tymczasem większość Polaków każdego dnia zjada więcej soli niż potrzebuje ich organizm. To, co w soli może szkodzić zdrowiu, to sód. Ale uwaga – sód zjadamy nie tylko wraz z solą.
Słone zagrożenie
Wraz z solą dostarczamy naszemu organizmowi około 90% całego pochłanianego sodu. Średnio 65-70% z niego pochodzi z soli dodawanej do gotowych produktów wysokoprzetworzonych.
Sól, którą sypiemy na potrawy z domowej solniczki, może stanowić co najwyżej jakieś dodatkowe 20%. Sód występuje również naturalnie w wielu produktach żywnościowych. Co więcej, jest też częścią niektórych dodatków do żywności, takich jak na przykład glutaminian sodu.
U wielu z nas spożywanie zbyt dużych ilości sodu może prowadzić do nadciśnienia. To, w jakim stopniu sód będzie podnosił ciśnienie, zależy od wieku.
Najbardziej na nadciśnienie spowodowane słoną dietą narażone są osoby po 50. roku życia. Z kolei długo utrzymujące się podwyższone ciśnienie może doprowadzić do chorób serca i zawału.
Ile więc sodu można bezpiecznie przyjmować każdego dnia?
Jeżeli nie ma akurat upałów, a nasza aktywność fizyczna nie powoduje pocenia się, powinniśmy spożywać około 575 mg sodu dziennie – to minimalna norma zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).
Pro-test