To w jakiej stawy są kondycji zależy w dużej mierze od stylu życia, jaki prowadzimy. Służy im regularna aktywność fizyczna oraz odpowiednia dieta. Jak się odżywiać, by uniknąć bólu stawów oraz rozwoju stanów zapalnych?
Stawy to miejsca łączące dwie (i więcej kości), składają się z chrząstki, więzadeł, ścięgien, kaletek i błony maziowej, która wyściela torebkę stawową. Umożliwiają nam poruszanie się, niestety – są też bardzo podatne na urazy.
Przede wszystkim konieczna jest racjonalna dieta, pozwalająca utrzymać prawidłową masę ciała.
Nie powinno w niej zabraknąć: nabiału – mleka, twarogów, jogurtów (stanowią źródło wapnia, ale też pełnowartościowego białka – budulca chrząstki stawowej); produktów zbożowych, jak niełuskany ryż, pieczywo pełnoziarniste, makarony razowe czy otręby a także warzyw strączkowych (zawierających duże ilości błonnika oraz witamin z grupy B).
Ważne jest też codzienne dostarczanie organizmowi kilku porcji owoców i warzyw. Są one bowiem źródłem antyoksydantów, zapobiegających zwyrodnieniu i opóźniających starzenie się stawów. Oprócz tego witamina C bierze udział w produkcji kolagenu (jednego z budulców chrząstki), wpływa na kondycję stawów oraz ścięgien.
Kluczowym składnikiem diety „chroniącej” przed bólem stawów są również ryby morskie, jak makrela, flądra, tuńczyk, halibut czy śledzie – stanowią one źródło kwasów tłuszczowych omega-3 (wspomagających zwalczanie stanów zapalnych), oraz witaminy D(ułatwiającej przyswajanie wapnia).
Redakcja