Nie wszyscy wiedzą, że por jest nie tylko smacznym warzywem, ale także posiadającym liczne właściwości lecznicze. Warzywo to i jego zalety znane są na świecie już od starożytności, a w Polsce od średniowiecza.
Charakterystyka pora
Por należy do warzyw czosnkowatych. Z początku uważany był za pożywienie dla ubogich, ale kiedy pojawił się w menu francuskim, to od razu zyskał wielu zwolenników. Por jest nie tylko smacznym dodatkiem, ale także posiada dużo wartości odżywczych.
Jest warzywem małokalorycznym, tak wiec polecany jest dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Jest dobrym źródłem fosforu i wapnia, ale także potasu, fosforu, miedzi, manganu i magnezu. Por zawiera również witaminy: C, K i z grupy B: B1 i B6. Dodatkowo, ma kwas foliowy, karoten i kwas nikotynowy (choć ten ostatni w niewielkich ilościach).
Właściwości lecznicze pora
Por posiada bardzo liczne właściwości lecznicze. Dzięki witaminom i składnikom mineralnym w nim zawartym cechują go zdrowotne właściwości. Zalecany jest w czasie leczenia:
- niestrawności,
- zaparć,
- wszelkich dolegliwości związanych z drogami moczowymi (z nerkami, z pęcherzem),
- hemoroidów,
- czyraków,
- reumatyzmu,
- wrzodów
- przeziębienia
Sabina Sosnowska