Tłuszcze zwane inaczej lipidami są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii. Oznacza to, że w porównaniu z białkiem i węglowodanami z 1g tłuszczów otrzymujemy największą ilość energii, tj. 9 kcal.
Nie jest to jednak pierwsze źródło po które się sięga nasz organizm, ponieważ tłuszcz jest głównie odkładany w postaci materiału zapasowego. Pozwala on chronić tkankę podskórną przed nadmierną utratą ciepła i ułatwia adaptację w niskich temperaturach.
Ponadto tłuszcze są źródłem witamin w nich rozpuszczalnych oraz niezbędnych jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Oprócz tak prozaicznych funkcji jak polepszenie smaku potraw czy ułatwienie ich przełykania lipidy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Tzw. dobre tłuszcze obniżają poziom cholesterolu i tym samym służą profilaktyce miażdżycy, na którą w okresie klimakteryjnym jesteśmy szczególnie narażone.
W związku z powyższymi faktami, gwałtowne ograniczenie tłuszczy w diecie przez kobiety odchudzające się, może doprowadzić do poważnych schorzeń. Obecność lipidów, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego w pożywieniu jest niezbędna, szczególnie podczas wykonywania ciężkiej pracy fizycznej lub częstej aktywności sportowej. Podczas układania własnego jadłospisu panie, które w okresie menopauzy zaczęły mieć problemy z utrzymaniem wagi, powinny pamiętać o wyborze dobrych tłuszczy (patrz: art. Zbilansowana dieta) i dobrych węglowodanów.
Pokarmy typu fast food oraz duże ilości masła, śmietany, tłustych mięs i serów podnoszą wartość energetyczną posiłków, zaburzają przemiany metaboliczne i w połączeniu z brakiem ćwiczeń ruchowych szybko prowadzą do otyłości. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego wpływają też niekorzystnie na skład krwi, podwyższając w niej zawartość triglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz złego cholesterolu LDL. Wysokotłuszczowa dieta w wieku około menopauzalnym naraża nas na choroby serca, nadciśnienie, miażdżycę oraz nowotworów sutków i jajników. Nie poddawajmy się wiec świadomie tym schorzeniom, ale już dziś wzbogaćmy naszą dietę w oliwę z oliwek, ryby, orzechy, skorupiaki i przyprawmy to wszytko wysiłkiem fizycznym.
Zbilansowana dieta aktywnej kobiety dojrzałej powinna zawierać w nieoczyszczone węglowodany bogate błonnik, odpowiednią do wzrostu i wagi ilość chudego białka- źródła wapnia oraz około 50 g tłuszczu, z których 2/3 powinno zawierać nienasycone kwasy tłuszczowe. Pozwoli to na poprawne działanie układu krążenia i zwiększy wydolność organizmu, doda nam energii do pracy i rekreacji ruchowej, a także zahamuje proces pogarszania pamięci i „zwróci nam” zdolność uczenia się.
Anna J