Wątroba jest największym i jednym z najważniejszych narządów w naszym ciele. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę jak wiele pracy wykonuje. Podstawowa wiedza pozwala jeszcze lepiej o nią zadbać.
Wątroba zajmuje większą część prawego nadbrzusza, waży około 1,5 kilograma, jest bardzo dobrze ukrwiona i zbudowana z dwóch płatów – prawego (większego) i lewego (mniejszego). To jeden z najbardziej fascynujących narządów w naszym ciele, odpowiedzialny aż za 5 tysięcy funkcji życiowych człowieka! Nie da się bez niej żyć, ale dzięki jej ogromnym właściwościom regeneracyjnym można normalnie funkcjonować nawet bez jej połowy.
We wnętrzu wątroby zachodzi wiele ważnych procesów metabolicznych. Węglowodany zamieniają się w łatwo przyswajalną glukozę i glikogen, cukry i aminokwasy przekształcają się w tłuszcze. Ponadto wątroba przetwarza toksyczny amoniak w mocznik wydalany przez nerki. Magazynuje żelazo i różnego rodzaju witaminy. Produkuje niektóre białka i enzymy, zaopatruje organizm w limfę. Pomaga także w utrzymywaniu równowagi hormonalnej.
Wątroba
odpowiada między innymi za produkcję żółci (która gromadzi się w pęcherzyku żółciowym), dzięki której trawione są tłuszcze i przyswajane witaminy w nich rozpuszczane. Pod wpływem zbyt tłustych potraw wątroba produkuje stężoną żółć. Sprzyja to powstawaniu kamieni w pęcherzyku żółciowym.
Jedną z najważniejszych funkcji jest proces filtracji krwi i oczyszczania organizmu z toksyn. Toksyny wnikają do krwi wraz z pokarmem, alkoholem, lekami i innymi używkami. Jeżeli ilość trujących związków jest zbyt duża, to wątroba nie jest w stanie właściwie oczyścić organizmu, co prowadzi do zaburzenia procesów metabolicznych.
Nawet niewielkie zatrucie wątroby powoduje: pobudzenie, irytację, złość bez wyraźnej przyczyny, kłopoty ze snem, zawroty i bóle głowy. Dłuższy stan zatrucia pogłębia napięcie nerwowe, powoduje brak logicznego myślenia i kłopoty z pamięcią. Kolejnym etapem jest podwyższenie ciśnienia krwi, zatrzymanie wody w organizmie, hipoglikemia, osłabienie układu odpornościowego.
Kiedy wątroba nie pracuje poprawnie część składników uzyskanych z pożywienia omija ją i dostaje się bezpośrednio do organizmu, nie zamieniając się jednocześnie w przyswajalną formę. Pojawiają się wówczas niedobory różnych składników ważnych dla funkcjonowania człowieka a także toksyny i alergeny. Cierpi na tym układ odpornościowy i narządy wewnętrzne.
Wątroba nie boli ponieważ nie jest unerwiona, ale może się powiększyć i naciskać na znajdujące się dookoła tkanki – wówczas pojawia się ból. Dolegliwości w prawej części nadbrzusza zwykle występują ze strony pęcherzyka żółciowego lub żołądka i często są mylone z bólem wątroby.
Mimo dużego obciążenia wątroba ma ogromne możliwości regeneracyjne. Musi mieć jednak do tego warunki i pomoc ze strony człowieka – odpowiednią dietę, oczyszczenie organizmu i brak nowych toksyn. Jeśli będziemy o nią dbać z pewnością posłuży nam przez długie lata ratując przed truciznami, którymi nieświadomie sami się trujemy.
M. Borowik