Czujesz gorzki smak w ustach, masz wzdęcia i odbija ci się po jedzeniu? Dopadła cię popularna zgaga. Ta uciążliwa dolegliwość może sporo namieszać w naszych codziennych planach. Jak się jej nie dać? Poznaj kila skutecznych rad.
Przyczyny zgagi
Powodem zgagi jest cofanie się (odbijanie) kwaśnego soku żołądkowego (pepsyny i kwas solny), aż do przełyku (inaczej refluks). Stwierdzono, że jej przyczyna może być związana z napadami astmatycznymi lub też przypadłościami laryngologicznymi.
W sytuacji, gdy kwasy przemieszczają się „ku górze” ściany dolnego odcinka przełyku są narażone na ich ostre i niebezpieczne działanie. W efekcie taka osoba jest narażona na szereg podrażnień, które skutkować będą stanami zapalnymi, wrzodami, a nawet krwawieniem. W skrajnych przypadkach mogą wystąpić zmiany nowotworowe.
Dowiedziono, że zgaga może być też symptomem chorób przełyku, aorty lub problemów z sercem.
Zgaga jest bardzo popularną przypadłością. Cierpi na nią co dziesiąta osoba i bardzo często wiąże się z niewłaściwym stylem odżywiania.
Anna Konopka