Rak trzonu macicy jest nowotworem występującym najczęściej w krajach wysokouprzemysłowionych i dotyczy głównie kobiet po 50. roku życia, czyli w okresie menopauzalnym i pomenopauzalnym.
Rak ten jest 4 nowotworem złośliwym u kobiet w światowej statystyce zachorowalności. Największa zachorowalność występuje pomiędzy 55. a 70 rokiem życia.
Czynniki ryzyka raka trzonu macicy
Do głównych czynników ryzyka zaliczają się:
- długotrwałe stosowanie terapii estrogenowej (bez stosowania dodatkowo progesteronów),
- otyłość
- cukrzyca,
- nadciśnienie tętnicze,
- późna menopauza,
- wczesne rozpoczęcie miesiączkowania (menarche),
- bezowulacyjne cykle,
- zespół wielotorbielowatych jajników,
- upośledzone działanie wątroby,
- przebyte napromieniowanie miednicy mniejszej,
- przebyte leczenie tamoksyfenem (podczas leczenia raka sutka).
Szczególnie narażone na raka trzony macicy są kobiety otyłe po 50. roku życia, u których może być już upośledzone działanie niektórych narządów, a organizm jest osłabiony przez nadmiar toksyn gromadzących się w jelicie grubym.
Badania
Podstawowym badaniem jest analiza tkanki pobranej z jamy macicy podczas zabiegu zwanego łyżeczkowaniem. Dla ustalenia obecności przerzutów na inne organy wykonuje się także badania USG, RTG i tomografię komputerową.
ALNG