Choroby kości to poważny i duży problem. Co jeść, gdy kościom grozi osteoporoza?
Osteoporoza – choroba kości
Osteoporoza najczęściej ujawnia się w okresie starczym. Może wystąpić także po menopauzie. Wtedy możemy mówić o osteoporozie pomenopauzalnej. Ubytek kości prowadzi do podatności na wszelkie złamania. Nawet niegroźny upadek może zakończyć się poważnym uszkodzeniem kości. Dzieje się tak z powodu niskiej masy kostnej. Choroba często jest ignorowana i diagnozowana bardzo późno. Pojawiający się ból jest często traktowany jako wynik przemęczenia czy przepracowania. Jedną z przyczyn schorzenia może być niewłaściwa dieta.
Co jeść, gdy kościom grozi osteoporoza?
Wielu chorobom można skutecznie zapobiec. Tak jest także w przypadku osteoporozy. Odpowiednio skomponowana dieta dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Właściwe produkty wzmocnią kości, co pozwoli dłużej cieszyć się pełną sprawnością i zdrowiem. Co zatem jeść, aby mieć mocne kości? Podstawowym składnikiem diety jest oczywiście wapń. Nie możemy więc zapominać o mleku i produktach mlecznych takich jak sery czy jogurty. Na liście powinny się znaleźć także owoce, rośliny strączkowe oraz warzywa kapustne, które są bogatym źródłem witamin i minerałów. Warto więc wprowadzić do diety brokuły, jarmuż czy brukselkę. Ryby morskie takie jak szprotki czy sardynki możemy jeść razem ze szkieletem, co jeszcze korzystniej wpłynie na nasze zdrowie. W jadłospisie powinny się znaleźć również orzechy, migdały czy słonecznik. Bardziej wartościowe niż ziemniaki będą kasze, zwłaszcza gryczana i jaglana. Osoby zagrożone osteoporozą mogą spożywać olej lniany, rzepakowy oraz produkty zbożowe. Dieta powinna być lekka i zróżnicowana. Zrezygnujmy z alkoholu, słonych przekąsek i tłustych potraw. Otyłość tylko zwiększa ryzyko choroby kości, więc omijamy szerokim łukiem niezdrowe dania. W ramach przekąsek możemy jeść orzechy lub wypijać koktajle mleczno -jogurtowe. Taka dieta z pewnością będzie smaczna a przede wszystkim odpowiednia dla naszych kości.
Odpowiednie odżywianie to podstawa profilaktyki osób, którym zagraża osteoporoza. Pamiętajmy, że to co jemy wpływa na cały nasz organizm. Dostarczając mu wiele witamin minerałów, mamy pewność, że będzie pracował prawidłowo, a my będziemy cieszyć się aktywnością każdego dnia.
Katarzyna Antos