Co należy robić, by nie przeciwdziałać bakteriom, które są potrzebne w organizmie, ale błędnie posądzane o wywołanie chorób? Jak usunąć prawdziwą przyczynę grypy i anginy jaką jest osłabienie organizmu i toksemia?
Profilaktyka i leczenie
Antybiotyki owszem zdają się pomagać i tylko w nielicznych przypadkach, przy bardzo silnych organizmach, nie spowodują uszkodzeń. Sposób w jaki antybiotyki działają to zwalczanie objawów (podobnych grypie) jakimi w przypadku anginy są zazwyczaj:
- silny promieniujący
- ból uszu i gardła,
- obrzęk gardła,
- wysoka temperatura ciała,
- powiększone węzły chłonne szyi,
- przekrwienie migdałków,
- złe samopoczucie,
- utrudnione oddychanie,
- nieprzyjemny zapach z ust oraz
- brak apetytu
Ten ostatni wymieniony objaw jest szczególnie godny uwagi, z tego względu, iż poddanie się mu prowadzi do zwalczenia przyczyny choroby.
Podczas anginy i grypy, nie należy jeść na siłę. Ważne jest natomiast, aby pić dużo płynów w postaci wody, soków owocowych i warzywnych. Zaleca się również konsumpcję ciepłych, ale nie gorących zup. Nie mogą one zawierać dużych ilości soli, ponieważ wpływa ona drażniąco na gardło i jego okolice. Jej właściwości wysiąkające mogą spowodować zmniejszenie wakuoli komórkowych w komórkach mięśni przełyku, co sprawi, że ich gojenie stanie się znacznie wolniejsze.
Nie należy przeciwdziałać drobnoustrojom, lecz wspomóc je przeciągając na swoją stronę. By zwalczyć choroby powinnyśmy skupić się na rozpuszczaniu złogów i wydalaniu śluzu z organizmu. Pomocne będą tu sok z cytryny, rumianek, pokrzywa, wody bogate w minerały (Wielka Pieniawa lub Jurajska), a także dodawany do wody z cytryną miód. Trzeba pamiętać, że każde pożywienie w niepłynnej postaci i każdy lek dodatkowo obciąża organizm i upośledza jego umiejętności samoleczenia i regeneracji.
ALNG