Wzdęcia są częstym problemem związanym z naszym przewodem pokarmowym. Ich występowanie jest spowodowane nadmierna ilością gazów powstałych w układzie trawiennym. Gazy te powstają na skutek nadmiernego zasysania powietrza w przełyku podczas jedzenia i picia oraz na skutek fermentacji treści pokarmowej.
Skąd biorą się wzdęcia?
Ważne jest odpowiednie tempo jedzenia posiłków, ponieważ przy zbyt szybkim jedzeniu pochłaniamy nadmiar powietrza, który powoduje odbijanie. Przy normalnym spożywaniu posiłków również połykamy częściowo powietrze, które po przedostaniu się do żołądka tworzy bańkę gazu, spełniającą ważną funkcję, otóż uszczelnia otwór żołądka. Odbijanie ma miejsce, gdy u każdego zdrowego człowieka po spożyciu posiłku następuje wzrost ciśnienia wśródżołądkowego, które powoduje chwilowe otwarcie wpustu żołądka. Może ono również wystąpić po wypiciu dużej ilości napojów gazowanych.
Poza tym wzdęcia powstają również na skutek fermentacji w naszym układzie pokarmowych. W jelitach podczas trawienia zbierają się gazy, w skład których wchodzi powietrze, dwutlenek węgla, metan oraz gazy z fermentacji bakteryjnej głównie te żyjące w jelitach. Nadmiar gazów może być uciążliwy, często bardzo kłopotliwy. Powstaje zazwyczaj po spożyciu roślin strączkowych, ponieważ węglowodany w nich zawarte nie zostają strawione w górnym odcinku przewodu pokarmowego, a przechodząc dalej są trawione przez bakterie jelitowe, które wytwarzają gazy.
Jak można temu zaradzić?
- należy używać przypraw pomagających w procesie trawienia, takich jak: kminek, bazylia, seler, cebula, gorczyca, pieprz, imbir, czosnek, majeranek, oregano ponieważ hamują one wytwarzanie gazów,
- pomocne również będą mieszanki ziołowe, zawierające nasiona kolendry, kopru włoskiego oraz kminku i melisy,
- należy ograniczyć jedzenie ciężkostrawnych potraw,
- skuteczne działanie przeciw wzdęciom ma również natka pietruszki,
- unikaj picia napojów gazowanych, ponieważ powodują one zwiększenie objętości gazu w żołądku,
- pamiętaj również o odpowiednim zachowaniu podczas spożywania pokarmów, mianowicie unikaj prowadzenia rozmów, gdyż sprzyja to połykaniu powietrza,
- unikaj produktów mlecznych – większość osób ma problemy z trawieniem mleka bądź też produktów mlecznych z powodu niedoboru laktozy, a nie strawione produkty mleczne powodują m.in. wzdęcia,
- posiłki spożywaj w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu dokładnie wszystko przeżuwając,
- ogranicz spożycie owoców zawierających duże ilości fruktozy, czyli tych słodkich, ponieważ cukier ten jest ciężko przyswajany przez nasz organizm, a zalegając w jelicie grubym jest świetną pożywką dla bakterii,
- dobrze jest po posiłku udać się na krótki spacer, ponieważ aktywność fizyczna zaktywizuje jelita do pracy, a świeże powietrze wspomoże proces trawienny.
Borys