Rano płaski brzuch, wieczorem – wzdęcia, a przecież nie jadłaś nic, co mogło by to spowodować. To jeden z objawów choroby uchyłkowej jelit. Czym są uchyłki w jelitach, co je powoduje i jak im zaradzić?
Uchyłek to drobne zagłębienie, jakby wnęka w korytarzu. Wpadają tam resztki pokarmów, zalegając w jelicie. Uchyłkowatość prawie zawsze dotyczy jelita grubego i nigdy nie występuje w okolicy odbytu.
Jak powstają uchyłki?
Jeśli nasze jelito grube jest osłabione, z trudem przesuwa pokarm. Jeśli w którymś miejscu ścianka jelita będzie osłabiona, może ugiąć się pod naporem niestrawionych resztek, tworząc coś w rodzaju kieszonki. Początkowo ścianki wracają do swojej pierwotnej formy, ale w pewnym momencie poddają się i zaczynają uginać się pod naporem kolejnych warstw pokarmu.
Uchyłkowatość to prawdziwa plaga rozwiniętych cywilizacji. Winę za to ponosi siedzący tryb, życia, dieta uboga w błonnik roślinny, otyłość. Nie bez znaczenia jest także brak ruchu, mała ilość wypijanych płynów, tłusta, ciężkostrawna dieta.
Choroba prawie w ogóle nie występuje w krajach rozwijajacych się i u osób o niewysokim statusie ekonomicznym. Większość uchyłków jest nabytych, ale bardzo rzadko zdarzają się uchyłki wrodzone.
Problem uchyłkowatości dotyczy około 2/3 populacji osób po 50 roku życia. Związane jest to z ogólnym osłabieniem procesów zachodzących w ciele człowieka.
Joanna Pastuszka-Roczek