O pokrzywie i jej właściwościach wspomagających leczenie pisali już starożytni Grecy i Rzymianie, napar z jej liści stosował Mikołaj Kopernik, zaufali jej mieszkańcy Europy, Azji i Afryki. Co takiego ma w sobie pokrzywa?
Pokrzywa wydaje się być zielem pospolitym i kłopotliwym, gdyż rośnie wszędzie i nieprzyjemnie parzy. Przez bardzo długi czas traktowana była pogardliwie jako „śniadanie biedaków”. Fakt, dzięki temu, że była tak powszechna, często gościła na stołach chłopskich. Jednak to właśnie ta zielona roślina dostarczała niezbędnych witamin i minerałów.
Lecznicze działanie pokrzywy
Pokrzywie przypisywano wiele właściwości: działanie wzmagające popęd seksualny u mężczyzn, leczenie z astmy i kaszlu, reumatyzmu, żółtaczki, gruźlicy… właściwie była dobra na wszystko. W lecznictwie używano korzeni, ziela, liści i nasion, przygotowując je na różne sposoby.
Medycyna współczesna sceptycznie podchodzi do ludowych wierzeń na temat roślin i często obala mity o ich rzekomym dobroczynnym działaniu. W przypadku pokrzywy nie ma mitów – są fakty, które potwierdzają jej dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Pokrzywa pomaga w takich schorzeniach jak choroby prostaty, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i działa przeciwzapalnie, a miód pokrzywowy zalecany jest dla osób mających problemy z krążeniem. Jest nieoceniona w walce ze stanami zapalnymi dróg moczowych.
Milena L.