Owoce żurawiny są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim mają wiele bardzo cennych dla zdrowia składników. Są znane z korzystnego wpływu na działanie układu moczowego. Jakie jeszcze właściwości ma żurawina?
Tradycja i współczesna nauka
Dobroczynne działanie żurawiny wykorzystywane było w medycynie naturalnej od setek lat. W XIX wieku lekarze po raz pierwszy naukowo wykazali skuteczność stosowania żurawiny przy chorobach układu moczowego. Pod koniec XX wieku medycyna znowu zainteresowała się tą rośliną. Przeprowadzone badania jednoznacznie dowodzą, że stosowanie żurawiny to nie tylko ludowy zwyczaj.
Owoce żurawiny działają jak naturalny antybiotyk – zwalczają infekcje układu moczowego, chronią pęcherz i nerki. Działają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Hamują namnażanie się bakterii E.coli, utrudniają ich przyleganie do ścian układu moczowego oraz ułatwiają ich wypłukiwanie wraz z moczem. Dodatkowo żurawina zakwasza mocz, przez co w drogach moczowych wytwarza się niekorzystne dla rozwoju bakterii środowisko.
Żurawina w menopauzie
Kobiety w okresie menopauzy są o wiele bardziej narażone na infekcje dróg moczowych. Spożywanie żurawiny w tym czasie jest wskazane, tym bardziej, że w naturalny sposób wspiera ona nasz układ moczowy. Swoje właściwości zachowuje zarówno w formie świeżych owoców, jak i ich przetworów. Dobrze działa sok z jej owoców dodawany do herbaty, suszona żurawina na kanapkach, gęsty sos do mięs czy syrop.
Milena L.