czerniak-i-dieta-antyrakowa

Przy złośliwych nowotworach skóry kluczową rolę w terapii odgrywa ich wczesne wykrycie. Dlatego tak istotna jest codzienna profilaktyka, kontrolowanie zmian w obrębie znamion, ich konsultowanie z dermatologiem (w razie potrzeby), oraz raz do roku badania specjalistyczne.

Czy jednak, poza ochroną przed słońcem i stosowaniem filtrów UVA i UVB możemy jakoś przeciwdziałać powstawaniu się czerniaka?

Po części tak. Odpowiednie mikroelementy w diecie mogą zapobiegać (a nawet ograniczać) rozrost komórek rakowych. Należy jednak pamiętać przy tym, że dieta stanowi tylko uzupełnienie profilaktyki – nie powinna jej w żadnym wypadku zastępować.

Nasz jadłospis powinien obfitować między innymi w składniki zawierające:

  • Beta karoten – silny przeciwutleniacz, chroniący przed wolnymi rodnikami (zawarty m.in. w morelach, batatach i marchwi);
  • Flawanoidy – o właściwościach przeciwutleniających, przeciwrakowych i chroniących nasze DNA (źródłem mogą być brokuły, jabłka, czosnek, owoce cytrusowe)
  • Likopen – niszczący wolne rodniki (zawarty w pomidorach, morelach, arbuzach);
  • Kwas foliowy – witamina z grupy B, która odpowiada m.in. za regenerację uszkodzonych łańcuchów DNA, oraz zmniejszająca podatność komórek na mutowanie (kwas obecny jest w burakach, szparagach czy soczewicy);
  • Katechiny – substancje zmniejszające produkcję rakotwórczych elementów w organizmie, wzmacniając układ odpornościowy raz powstrzymujące rozwój nowotworu, bogate z katechiny są m.in. gorzka czekolada, granaty oraz zielona herbata;
  • Resweratrol – zapobiega nie tylko rozwojowi nowotworu ale też jego przerzutom do innych organów, jego źródłem mnogą być m.in. orzeszki ziemne, winogrona ciemne a także…czerwone wino;

  • Witamina E – przeciwutleniacz, chroni przed wolnymi rodnikami, a jednocześnie pobudza organizm do wykrywania i zwalczania nowotworowych zmian w komórkach (znaleźć ją można w oliwie z oliwek, orzechach, pestkach słonecznika);
  • Związki siarki – wzmacniają układ odpornościowy do walki z rakiem, możliwe, że powstrzymują także dalszy rozwój guza, są składnikiem czosnku oraz cebuli;

Redakcja