Wielkanoc to nie tylko potrawy z jajek czy kolorowe pisanki. To również pyszne i tradycyjne wypieki. Babka wielkanocna z pewnością zagości na wielu świątecznych stołach. Jak przygotować najlepszą babkę?
Babka
Babka to tradycyjne wielkanocne ciasto. Jej przygotowanie wymaga odpowiedniej formy. Babka z dziurką czy bez -w każdym kształcie będzie prezentowała się doskonale. Tego typu ciasto nie wymaga dużego nakładu pracy. Z pomocą kilku niezbędnych składników przygotujemy pyszną babkę wielkanocną, którą ozdobi nasz świąteczny stół albo w mig z niego zniknie, pochłonięta przez gości. Nasze przepisy to różnorodna odsłona wielkanocnej babki. Każdy z nich gwarantuje pyszny wypiek. Wystarczy wybrać ten, który najbardziej przypadł nam do gustu. Wielkanoc coraz bliżej, więc mąka w dłonie i do dzieła!
Cytrynowa babka
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- 175 g masła
- 1 szklanka mleka
- 1 kisiel cytrynowy z cukrem
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cytryna
- 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera. Do masy dodajemy przesianą mąkę, kisiel oraz proszek do pieczenia. Dodajemy także startą skórkę z cytryny i rozpuszczone, przestudzone masło. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną formy na babkę. Pieczemy około 60 minut w 170 stopniach. Soku z cytryny oraz cukier puder łączymy, tworząc lukier, którym polewamy upieczoną i wystudzoną babkę.
Babka z majonezem
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek śmietankowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Białka ubijamy z cukrem. Żółtka, majonez i olejek mieszamy w osobnym naczyniu. Następnie dodajemy do masy z białek. Mąki przesiewamy i dodajemy do całej masy, ostrożnie mieszając. Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej i wysypanej kaszą manną formy na babkę. Pieczemy ciasto około 40 minut w 180 stopniach. Babkę możemy polać lukrem lub polewą czekoladową.
Babka z orzechami i żurawiną
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 0,5 szklanki wody
- 4 jajka
- 2 łyżki aromatu waniliowego
- 100 g orzechów włoskich
- 0,5 szklanki żurawiny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- polewa z białej czekolady
- orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy masło, cukier, wodę i aromat. Całość gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Orzechy mielimy na proszek, dodajemy do nich mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do osobnego naczynia wlewamy masło, suche składniki oraz żółtka. Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy żurawinę i pianę z białek, delikatnie łącząc składniki. Masę przelewamy do formy na babkę. Pieczemy ciasto około 60 minut w 170 stopniach. Wystudzoną babkę dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą z białej czekolady oraz orzechami włoskimi.
Katarzyna Antos