Wiosną pragniemy wyglądać jak najlepiej, ponieważ zakładamy coraz cieńsze ubrania, odsłaniające nasze ciała. Dieta śródziemnomorska jest doskonałym sposobem na zdrowe odżywianie i pozbycie się zbędnych kilogramów.
Dieta śródziemnomorska – zdrowe odżywianie na wiosnę
Diety zwykle są kojarzone z dużymi ograniczeniami żywieniowymi, wyszukanymi produktami czy mdłym smakiem. Tymczasem odżywianie wcale nie musi być ubogie w smaki czy produkty. Zdrowe odżywianie powinno opierać się na różnych ale przede wszystkim wartościowych produktach. Dieta śródziemnomorska jest bogata w owoce, warzywa czy produkty pełnoziarniste, które dostarczają organizmowi składników niezbędnych do pracy.
Dieta śródziemnomorska – jadłospis
Przy diecie śródziemnomorskiej zaleca się zjadanie niewielkich porcji. Wtedy efekty będą widoczne. Na śniadanie możemy przygotować kanapki z pełnoziarnistego pieczywa np. żytniego chleba, wędzonej ryby czy szybki z indyka. Dodatkową porcję witamin dostarczy nam sałatka ze świeżej sałaty i pomidora, z oliwą z oliwek. Alternatywą są także płatki owsiane, kukurydziane i jogurt naturalny. Do jogurty możemy oddać także owoce takie jak borówki, maliny czy truskawki, które są łatwo dostępne w sezonie wiosenno-letnim. Owoce to również dobry pomysł na drugie śniadanie. Obiad według diety śródziemnomorskiej to zupa warzywna, papryka faszerowana ryżem z warzywami, pieczona ryba czy pierś z indyka. Jako dodatek, doskonale sprawdzi się dziki ryż czy fasolka szparagowa. Na podwieczorek idealna zaś będzie szklanka świeżego soku owocowego lub warzywnego, oczywiście bez dodatku cukru. Osoby na diecie śródziemnomorskiej, na kolację mogą przygotować sałatkę z tuńczyka, kiełków oraz sałaty, pastę z wędzonej ryby lub lekką sałatkę z ogórka i pomidorów.
Dieta śródziemnomorska to propozycja dla wszystkich, którzy chcą zadbać o swoja wagę i wygląd sylwetki. Najważniejsze, by jeść zalecane produkty, unikając niezdrowego jedzenia. Z dozwolonych produktów można przygotowywać kolorowe i smaczne kompozycje, które dostarczą nam dużo witamin i soli mineralnych. W okresie wiosenno-letnim mamy większy dostęp do świeżych owoców i warzyw, co warto wykorzystać w sposobie odżywiania.
Katarzyna Antos