Kiełki to nie tylko ulubiony produkt wegetarian czy miłośników ekologicznej żywności. Zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Kiełki na menopauzę to dobry sposób na walkę z jej objawami. Dlaczego warto jeść kiełki w okresie menopauzy?
Kiełki na zdrowie
Rośliny takie jak kiełki pozyskuje się w początkowej fazie wzrostu. Wiele gatunków nasion wykorzystuje się jako produkty spożywcze w postaci kiełków. Już w dawnych dziejach były wykorzystywane nie tylko jako pokarm roślinny ale także jako lek. Kiełki są bardzo popularne wśród wegetarian, choć zyskują sympatie coraz większej liczby osób, szczególnie tych, którzy są zwolennikami zdrowego odżywiania. To bez wątpienia wartościowy i ekologiczny produkt, który warto wprowadzić do codziennej diety.
Kiełki na menopauzę
Dieta jest elementarną częścią naszego życia. Bez wartościowych składników odżywczych, nasz organizm nie mógłby poprawnie funkcjonować. Jedzenie, które spożywamy wpływa bowiem na działanie organów. Menopauza przynosi ze sobą wiele zmian w pracy organizmu, czego efektem są różne dolegliwości. Kiełki wydzielają enzymy, które uaktywniają duże ilości witamin. Substancje proste zawarte w kiełkach są łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Świeże kiełki są bogatym źródłem białka, błonnika i kwasów omega-3. Kiełki brokuła zawierają sulforafany, które mają działanie przeciwnowotworowe. Wzmacnia odporność i uzupełnia niedobór witamin, co w okresie menopauzy jest niezwykle ważne. Kiełki na menopauzę to także lucerna. Roślina ma wiele właściwości leczniczych. Działa antybakteryjnie i ochrania przed szkodliwymi grzybami. Kiełki lucerny mają w sobie fitoestrogeny, czyli roślinne hormony, przypominające estrogeny. W czasie przekwitania spada ich produkcja, co objawia się uderzeniami gorąca oraz innymi dokuczliwymi oznakami. Jedząc kiełki zmniejszamy tego typu objawy, dostarczają organizmowi wielu witamin i soli mineralnych. Kiełki lucerny obniżają także poziom cholesterolu. Z uznanych roślin nie możemy zapomnieć o soi. Kiełki tej rośliny zawierają kwas foliowy, który pozytywnie wpływa na pracę systemu nerwowego.
Regularne spożywanie kiełków chroni przed różnymi schorzeniami i nowotworami, Kiełki są bogactwem zdrowia i doskonałym uzupełnieniem diety, nie tylko kobiet przechodzących menopauzę. Rośliny są dostępne w sklepach spożywczych ale możemy wyhodować je w warunkach domowych. Taka forma zielonej pigułki zdrowia, jako dodatek do kanapek, sałatek czy innych potraw będzie doskonałym i smacznym źródłem witamin i innych substancji leczniczych.
Katarzyna Antos