Kurki to ulubione grzyby wielu osób. W sezonie letnim, możemy przygotować z nich pyszne potrawy. Poznajcie nasze sprawdzone przepisy na dania z kurkami.
Lato pachnące kurkami
Kurek a właściwie pieprznik jadalny, to charakterystyczny gatunek grzybów, o żółtym kolorze. Pieprzowo – owocowy zapach oraz wyjątkowy smak pozwala na przygotowanie z kurek wyśmienitych dań. Latem warto wykorzystać moment, kiedy kurki są dostępne na targowiskach czy w lokalnych sklepach. Sprawdzone przepisy na dania z kurkami pozwolą na samodzielne przygotowanie pysznych dań, które zachwycą naszych bliskich i gości.
Tarta z kurkami i fetą
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masło
- 0,25 g soli
- 1 żółtko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g kurek
- 2 jajka
- 50 g śmietany 18%
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- 100 g sera feta
- tymianek
- pieprz
Przygotowanie:
Schłodzone masło siekamy z mąką i żółtkiem. Dodajemy 3 łyżki wody i zagniatamy. Ciasto chowamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na blaszkę na tartę, obciążając spód ciasto grochem czy fasolą. Ciasto pieczemy 20 minut, w temperaturze 200 stopni. Kurki smażymy na maśle, aż grzyby puszczą wodę i ją wyparują. Na patelni smażymy także posiekaną cebulę i czosnek. Nadzienie tarty przygotowujemy, mieszając jogurt, śmietanę, jajka, przyprawy oraz tymianek. Na spód tarty wykładamy kurki, cebulę z czosnkiem i masę.Tartę pieczemy przez ok. 20-30 minut, w temperaturze 180 stopni.
Ryż z bobem i kurkami
Składniki:
- 250 g bobu
- 1 cebula
- 100 g ryżu w woreczku
- 40 g masła
- 300 g kurek
- 0,3 szklanki śmietany kremówki
- natka pietruszki
- curry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie a następnie odcedzamy i obieramy z łupinek. Ryż również gotujemy. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na maśle. Kurki myjemy i dodajemy do cebuli, smażąc razem składniki. Doprawiamy grzyby solą i pieprzem. Dodajemy do patelni ryż oraz bób. Następnie wlewamy śmietanę, przyprawiamy curry i całość mieszamy. Do dania dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Pizza z kurkami
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 125 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- cukier
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml wody
- bazylia
- 2 szklanki świeżych kurek
- 150 g pora
- 10 plastrów szynki
- 250 g żółtego sera
- sól, pieprz
- oliwa
- ulubione zioła
Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy z wodą, solą,cukrem i 1 łyżeczką mąki, pozostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Mąkę, jajko, sól oraz oliwę z oliwek, wyrabiamy z zaczynem na ciasto. Pozostawiamy je do wyrośnięcia. Oczyszczone kurki smażymy na maśle, z odrobina ulubionych ziół. Następnie zalewamy wodą, dusimy i doprawiamy do smaku. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos z koncentratu, wody, bazylii, cukru, soli oraz pieprzu. Mieszamy składniki aż dobrze się połączą. Por kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na patelni. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem i formujemy na kształt pizzy. Smarujemy powierzchnię ciasta sosem pomidorowym. Układamy na pizzy por i szynkę a a następnie kurki. Wierzch pizzy posypujemy startym żółtym serem i pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez ok. 25 minut.
Nadziewana cukinia
Składniki:
- 2 cukinie
- 150 g kurek
- 1 cebula
- 400 g mięsa wieprzowego
- 1 puszka pomidorów
- olej
- czosnek
- przyprawa do mies
- zioła prowansalskie
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na patelni razem z oczyszczonymi kurkami. Do całości dostajemy mięso, zioła i przyprawy. Następnie dodajemy pomidory i czekamy aż zalewa odparuje. Cukinie posypujemy odrobiną soli i pieprzy, wypełniamy ich środki farszem. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Cukinie pieczemy przez ok. 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Katarzyna Antos