Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne, przygotowywane głównie na Boże Narodzenie. Słodki wypiek uwielbiają mali i ci nieco starsi. Nasze przepisy na makowiec pozwolą upiec pyszny domowy makowiec. Na który się skusisz?

Makowiec na świątecznym stole

Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez tradycyjnego cista z makiem. Makowiec musi znaleźć się na świątecznym stole. To pyszne ciasto, często przygotowane z drożdżowego ciasta i masy makowej, doczekało się różnych interpretacji. Dziś makowiec możemy przygotować nie tylko w sposób tradycyjny. Gwarantujemy, że każdy z przepisów jest wyjątkowy i oczywiście pyszny. Od nas zależy, jaka wersja makowca zagości w naszych domach podczas tegorocznych świąt Bożego Narodzenia.

Makowiec zawijany

Składniki:

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki alkoholu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Masa

  • 500 g maku
  • 250 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 6 białek
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka miodu
  • olejek migdałowy
  • szczypta cynamonu
  • kandyzowana skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

Mak zalewamy 500 ml wrzątku i odstawiamy do napęcznienia. Dwa razy mielimy mak. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Do maku dodajemy składniki na masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątny, wykładamy masę i zawijamy. Makowce umieszczamy w blaszkach i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Gotowe makowce możemy ozdobić lukrem.

Makowiec z jabłkami

Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa

  • 250 g maku
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 500 g jabłek
  • 75 g kaszy manny
  • 5 jaj
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów

Przygotowanie:

Do mąki dodajemy resztę składników na ciasto. Zagniatamy je i rozwałkowujemy na spód blaszki. Mak najlepiej dzień wcześniej zalać wrzątkiem, tak by był przykryty i gotować przez 20 minut. Wystudzony mak mielimy 2 razy. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, mak, kaszę i bakalie oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Na koniec łączymy masę z ubitymi białkami. Gotowa masę wykładamy na ciasto, które pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ciasto makowo-migdałowe

Składniki:

  • 200 g zmielonego maku
  • 200 g mąki
  • 4 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • płatki migdałów

Przygotowanie:

makowiecMąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem, cukrem, masłem oraz żółtkami. Ciasto ucieramy na puszysta masę, następnie dodajemy do niego mak i olejek. Z białek oraz soli ubijamy masę i łączymy ją delikatnie z resztą ciasta. Makowiec przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy na keks. Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni, przez ok. 40 minut. Gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie i posypujemy płatkami migdałów.

Strudel makowy

Składniki:

Ciasto

  • 400 g mąki
  • 7 g suszonych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Masa

  • 400 ml mleka
  • 1,5 szklanki suchego maku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • bakalie według uznania
  • olejek migdałowy

Przygotowanie:

strudel makowyMąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier, drożdże i sól. Zagniatamy, wbijamy jajko i wlewamy mleko, ponownie zagniatamy. Na koniec dodajemy roztopione masło i zagniatamy. Ciasto pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy. Ostudzony mielimy 2-3 razy. Do masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto wałkujemy, wykładamy masę makową i rolujemy boki do środka, tak by powstał strudel. Ciasto pieczemy ok. 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Katarzyna Antos