zupa grzybowa

Jednym z 12 tradycyjnych dań wigilijnych jest zupa grzybowa – aromatyczna i pyszna. Nigdy nie smakuje tak dobrze, jak właśnie w wigilijny wieczór. Jak przygotować zupę grzybową?

Smak świąt Bożego Narodzenia

Boże Narodzenie pachnie niesamowicie wszelkimi przyprawami, ciastem, grzanym winem i grzybami. Grzyby to nieodłączny element świątecznej tradycji. Wykorzystujemy je do wielu potraw wigilijnych, takich jak uszka czy pierogi. Mają niezwykły smak i aromat, dodatkowo kojarzą się z jesienno-zimowym czasem. Na wigilijnym stole mamy 12 potraw, w tym zupę grzybową, którą warto przygotować na nadchodzące Boże Narodzenie. Podana z łazankami czy grzankami smakuje wyśmienicie. Bez problemu ugotujemy pyszną zupę, z niewielką pomocą naszych receptur.

Zupa grzybowa

Składniki:

  • suszone grzyby
  • woda
  • sól, pieprz
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana
  • mąka
  • makaron łazanki

Przygotowanie:

Grzyby moczymy przez noc w garnku z wodą. Im więcej grzybów, tym bardziej wyrazisty smak zupy i ładniejszy kolor. Namoczone grzyby odcedzamy, ale nie wylewamy wody. Na niej będziemy gotować naszą zupę. Dodajemy obraną włoszczyznę oraz przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy je z zupy. Możemy je pokroić i dodać do zupy, jeśli lubimy. Odcedzone grzyby kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Z odrobiny mąki, wody i śmietany przygotowujemy zaprawę do zupy. Dzięki niej zupa zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku i doprowadzamy do zagotowania. Zupę grzybową podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem łazanki.

Kremowa grzybowa

Składniki:

  • 75 dag świeżych/mrożonych grzybów
  • 1,5 l rosołu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę oraz grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy rosół, doprawiamy do smaku i gotujemy. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Podajemy z grzankami.

Zupa grzybowa na rybnym wywarze

Składniki:

  • 2 głowy karpia
  • włoszczyzna
  • suszone i mrożone grzyby
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • makaron łazanki

Przygotowanie:

zupaGotujemy wywar z ryb i warzyw. Po ugotowaniu przecedzamy. Wcześniej moczymy grzyby, które następnie kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Z masła i mąki przygotowujemy na patelni zasmażkę, którą zaprawiamy zupę. Doprawiamy do smaku i podajemy z natką pietruszki oraz makaronem łazanki.

Katarzyna Antos