Keks to tradycyjne ciasto świąteczne, które wiele osób przygotowuje na Boże Narodzenie. Wypełnione pysznymi bakaliami idealnie pasuje do klimatu zbliżających się świąt. Już dziś prezentujemy najciekawsze przepisy na keks!
Keks – ciasto z bakaliami
Ciasto z bakaliami, nazywane keksem musi mieć odpowiedni kształt. Pieczemy je w prostokątnej formie na keks. Typowe ciasto przypomina biszkopt, choć w sieci mnóstwo innowacyjnych wersji tego ciasta. Wszystko zależy od naszej inwencji kulinarnej i preferencji naszych domowników. Dlatego prezentujemy różne przepisy na keks. Wybierz najlepszy i samodzielnie przygotuj pyszne ciasto dla siebie i rodziny, na święta Bożego Narodzenia.
Świąteczny keks
Składniki:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 200 g cukru pudru
- 5 jajek
- 400 g bakalii
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Bakalie kroimy i razem z rodzynkami zalewamy je wrzątkiem, a następnie odsączamy na sitku. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka, proszek i mąkę. Bakalie obtaczamy w mące, by nie opadły na dno ciasta i dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę. Keks pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze 160 stopni.
Keks z jabłkami
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jaja
- 150 g smalcu
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek gęstej śmietany
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka olejku cytrynowego
- 2 łyżki rumu
- 2 jabłka
- 100 g rodzynek
- 100 g mielonych migdałów
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem, cynamonem i olejkiem. Dodajemy smalec, mąkę, śmietanę oraz rum. Wszystko mieszamy. Jabłka kroimy w kostkę, rodzynki musimy sparzyć. Dodajemy do ciasta bakalie i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Orzechowy keks
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżeczki cynamonu
- 5 średniej wielkości jabłek
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g posiekanych migdałów
- 50 g rodzynek
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem, po czym dodajemy stopniowo do masy z jajek. Dodajemy olej i mieszamy. Na koniec łączymy ciasto z jabłkami pokrojonymi w kostkę i z bakaliami. Mieszamy delikatnie łyżką i wylewamy cisto do formy na keks. Pieczemy ok. 50 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Katarzyna Antos