efekt jo-jo

Jak pozbyć się zbędnych kilogramów? To pytanie zadają sobie miliony kobiet na świecie. Coraz więcej pań w krajach wysoko rozwiniętych i rozwijających się boryka się z otyłością.  Nadwaga to nie tylko problem natury estetycznej, to przede wszystkim ogromne obciążenie dla organizmu, który nie może prawidłowo funkcjonować. Próbowałaś różnych diet, mimo to po każdej z nich efekt jo-jo powracał jak bumerang?  Okazuje się, że odpowiedzialność za zaistniały stan rzeczy ponoszą bakterie jelitowe.

Mikroflora jelitowa – źródło odporności i witamin

Mikroflora przewodu pokarmowego odgrywa niezwykle istotną rolę. Nie należy jej w żadnym przypadku lekceważyć ani obwiniać o otyłość. Pamiętaj, nadwaga to problem, który zawdzięczasz swojemu łakomstwu i znikomej ilości ruchu. Czasem zdarza się, że tyjemy z powodu zaburzeń hormonalnych, jednak w większości przypadków jemy zbyt dużo wysokokalorycznych posiłków i prowadzimy siedzący tryb życia. Mikroflora przewodu pokarmowego jest bardzo ważna. Bez niej częściej zapadalibyśmy na choroby, mielibyśmy problem z trawieniem niektórych produktów spożywczych etc. To właśnie przewaga bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus nad patogenami chroni nas przed infekcjami. Te „dobre” bakterie nie tylko wytwarzają metabolity, które ograniczają namnażanie potencjalnych patogenów, w tym kwas mlekowy, nadtlenek wodoru i bakteriocyny, ale też konkurują z nimi o miejsce przylegania do śluzówki jelita. Bez bakterii kwasu mlekowego musielibyśmy przyjmować niektóre witaminy z zewnątrz.

Efekt jo-jo to zasługa bakterii jelitowych?

Jak najczęściej wygląda dieta odchudzająca? Posiłki są niezwykle skromne i regularne. Staramy się ograniczyć podaż kalorii. Niestety, to nie takie proste.  Gdy dostarczamy swojemu organizmowi mniej kalorii wprawdzie początkowo chudniemy, komórki muszą zużywać zapasy zmagazynowane w tkance tłuszczowej, ale po zrzuceniu zbędnych kilogramów zaczynamy z powrotem przybierać na wadze. To właśnie efekt jo-jo. Wbrew pozorom nie musimy od razu zmieniać nawyków żywieniowych na złe. W obiegowej opinii utarło się, że efekt jo-jo dotyka osoby, które po zakończeniu diety odchudzającej, zaczynają się objadać. Możemy jeść zdrowe produkty, przestrzegać zaleceń dietetyka, a w ogóle tego nie odczuć.  Choć po diecie 1200 kcal, dostarczamy organizmowi 1800 kcal zamiast 2000 kcal, powoli zaczynamy tyć. To zasługa  mikroflory jelitowej, która gdy otrzymuje skromne racje pokarmowe, przestawia się na oszczędniejszy metabolizm. Wszak dysponując ograniczonymi zasobami, trzeba nauczyć się wykorzystywać je w sposób racjonalny.  Organizm spala mnie kalorii, a gdy zwiększamy ich podaż, nadwyżka zaczyna odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej.

 Jak skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów raz na zawsze?

Badania przeprowadzone przez naukowców potwierdzają udział mikroflory jelitowej w postawaniu efektu jo-jo.  Specjaliści postanowili wyjałowić przewód pokarmowy szczurów walczących z nadwagą. W tym celu sięgnęli po antybiotyki, czyli leki o działaniu bakteriobójczym. Jak wiemy, antybiotykoterapia zaburza skład ilościowo-jakościowy mikroflory jelitowej, dlatego też lekarze namawiają, aby po przyjęciu leków stosować probiotyki. Przewód pokarmowy pozbawiony bakterii to nic dobrego. Organizm gospodarza staje się wówczas bardziej podatny na infekcje oraz choroby o podłożu alergicznym.  Niemniej szczur, któremu  podawano antybiotyk, gdy schudł, nie doświadczył efektu jo-jo. To niewątpliwie zasługa usunięcia sporej części populacji bakterii z przewodu pokarmowego. Gdy było ich mniej, nie  miały one wystarczającej siły, by spowolnić metabolizm.  Niestety, choć efekty wydają się korzystne, w ogóle nie można zapominać, że u ludzi antybiotykoterapia nie rozwiązuje problemu.  Owszem, dzięki niej efekt jo-jo będzie tylko przykrym wspomnieniem, ale też staniemy się bardziej podatni na infekcje, zatrucia pokarmowe i choroby o podłożu alergicznym.


Racjonalna dieta odchudzająca

Obecność mikroflory jelitowej nie oznacza, że w ogóle nie schudniesz. W końcu pozbędziesz się zbędnych kilogramów, musisz tylko odżywiać się w sposób racjonalny. Nie korzystaj z drastycznych diet niskokalorycznych. Zamiast redukować ilość spożywanych kalorii o połowę, zmniejsz ją o kilkaset.  Jeśli do tej pory jadłaś tłusto i często ulegałaś słodkiej pokusie, postaraj się produkty pełnoziarnistejeść głównie warzywa, owoce, nabiał i produkty pełnoziarniste. Na szczupłe i zdrowe ciało przyjdzie ci dłużej poczekać, ale efekt utrzyma się zdecydowanie dłużej. Oprócz zmiany diety warto pomyśleć o wprowadzeniu nowych nawyków – częstszym spacerowaniu,  zapisaniu się na badminton  czy wycieczkach rowerowych z przyjaciółką.  Jak pozbyć się zbędnych kilogramów? Można tego dokonać, mniej jedząc i częściej się ruszając. Naukowcy zachęcają do włączenia do naszego codziennego menu wyrobów fermentowanych – jogurtów, kefirów, maślanki, kiszonej kapusty i kiszonych ogórków. Wzmocnią one naszą odporność, jednocześnie dostarczą cennych składników odżywczych. Zarówno mleczne wyroby fermentowane, jak i warzywne kiszonki  należą do produktów niskokalorycznych, dlatego też można jeść je bez obaw o szczupłą sylwetkę.

 

Irmina Cieślik