W środę popielcową rozpoczynamy okres zwany jako Wielki Post. W ten dzień obowiązuje post ścisły. Przychodzimy więc z pomysłami na potrawy postne, które urozmaicą wasz wielkopostny jadłospis.
Postne, czyli jakie?
Post kojarzony jest z wyrzeczeniami i rezygnacją, np. z przyjemności. Całkiem słusznie, w tym szczególnym okresie warto zrezygnować z czegoś, co mamy na co dzień, sprawdzając swoją silną wolę. Potrawy postne to dania, które nie zawierają mięsa i tłuszczów zwierzęcych. Na stołach królują więc ryby i wszelkie dania jarskie. Podczas ścisłego postu, tylko jeden posiłek w ciągu dnia powinien być syty. Nie pościmy każdego dnia, więc w ten jeden dzień warto zrezygnować z dań mięsnych. Istnieje mnóstwo ciekawych przepisów, które pozwolą przygotować nam smaczny i pożywny posiłek. Wybraliśmy te, które idealnie sprawdzą się podczas postu.
Pyry z gzikiem
Składniki:
- duże ziemniaki
- 400 g tłustego twarogu
- 100 ml śmietany
- duża cebula
- sól, pieprz
- masło
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy gzik, mieszając ser ze śmietaną, posiekaną i sparzoną cebulą. Całość doprawiamy do smaku. Ziemniaki podajemy z gzikiem i masłem. Pyry z gzikiem to niezwykle proste i tanie danie postne, które doskonale sprawdzi się na obiad. Jest to tradycyjne danie polskiej kuchni wielkopolskiej.
Śledzie z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 0,5 kg solonych płatów śledziowych
- suszone pomidory w zalewie
- mała cebula
Przygotowanie:
Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie odcedzamy je i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w piórka, łączymy ze śledziami i pomidorami razem z zalewą. Całość chłodzimy w lodówce przez noc. Po tym czasie smaki dobrze się przegryzą. Śledzie w takiej formie można podać na przystawkę lun kolację.
Babka ziemniaczana
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 5 jajek
- 2 ząbki czosnku
- 300 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- tymianek
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy w misce. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Do masy dodajemy jajka, przyprawy oraz starty czosnek i mąkę. Ciasto przekładamy na blachę i pieczemy przez godzinę. Gotową babkę możemy podać z dowolnym sosem. Równie dobrze smakuje odgrzana na patelni.
Postna sałatka
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 3 ogórki kiszone
- 1 cebula
- olej
- sól, pieprz
- musztarda (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i wystudzeniu obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Ogórki i cebulę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodając odrobinę oleju i przyprawy. Sałatka idealnie pasuje do ryb, więc może być dodatkiem do obiadu czy kolacji.
Katarzyna Antos