Dodatkowe kilogramy i wiosna nie idą ze sobą w parze. Im cieplej na zewnątrz, tym więcej okryć z siebie zrzucamy, a z fałdkami czy wystającym brzuchem nie prezentujemy się najlepiej. Czas zmian warto zacząć od właściwej diety, która pomoże poprawić naszą sylwetkę i samopoczucie. Naszą propozycją na wiosnę jest dieta redukcyjna. Na czym polegają jej zasady?
Redukcja tkanki tłuszczowej
Dieta redukcyjna jest idealna dla wszystkich tych, którzy pragną pozbyć się zbędnych kilogramów. Odchudzanie w takiej formie polega na redukcji tkanki tłuszczowej. Dieta może nie działa ekspresowo i nie schudniemy jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, ale zdecydowanie warto przyjrzeć się jej nieco bliżej i spróbować jej w praktyce. Każdy organizm potrzebuje energii do pracy, dlatego decydując się na redukcję, musimy sprawdzić, jakie jest nasze zapotrzebowanie na energię, co pozwoli ustalić właściwą liczbę kalorii. Stosując zasady diety redukcyjnej przyzwyczaimy organizm do bardziej efektywnej pracy i tym samym do zniwelowania dodatkowych kilogramów. Piękna i szczupła sylwetka jest bliżej, niż nam się wydaje. Musimy tylko zadbać o prawidłowe żywienie i aktywność, do czego wiosna powinna nas wystarczająco zachęcić.
Dieta redukcyjna w kilku zasadach
Oprócz wspomnianej dawki energii, dopasowanej do potrzeb danego organizmu, dieta redukcyjna opiera się na kilku innych, równie ważnych zasadach. Systematyczność w spożywaniu posiłków to podstawa. Mówi o tym niejedna dieta. Regularne spożywanie posiłków reguluje metabolizm. Dzięki temu działa sprawniej i szybciej spala tkankę tłuszczową. Na diecie redukcyjnej powinniśmy jeść co 3-4 godziny. W sumie wychodzi ok 5-7 posiłków dziennie. Efekty spalania będą większe, ponieważ uregulowany metabolizm będzie dłużej spalał tłuszcz. Warto poznać swój typu sylwetki, przez co można określić rozkład tkanki tłuszczowej. Wtedy będzie można skupić się na danych partiach ciała podczas treningów, które powinny towarzyszyć diecie. Jeśli na początku określimy ile kilogramów mamy do zrzucenia, będzie nam o wiele łatwiej. Skupiając się na problemie dajemy sobie szansę na szybsze dojście do celu, jakim jest szczupłe ciało. Przy diecie redukcyjnej niezwykle ważne jest kontrolowanie postępów i zachodzących zmian. Mierzymy więc obwód, ważymy się i zapisujemy wszystkie wyniki oraz treningi czy posiłki. To pozwoli nam na monitorowanie wyników i postępów. Będzie także dobrą motywacją do dalszej pracy.
Nierestrykcyjna dieta
Dieta redukcyjna nie narzuca jadłospisu. Nie musimy więc rezygnować z wszystkiego, co lubimy i co wcześniej było obecne w naszej diecie, oczywiście wszystko z rozsądkiem. Oczywiście jeśli zrezygnujemy z jedzenia typu fast food, gazowanych napojów i słodyczy, możemy liczyć na lepsze efekty naszej diety. Świadomość zdrowego żywienia to istotny element każdej diety. Przetworzone produkty zwyczajnie wydłużą cały proces redukcji tkanki tłuszczowej, więc sami musimy zdecydować, jak zależy nam na zmianie i co jesteśmy w stanie ograniczyć. Nie możemy zapominać, że dieta to nie głodówka. Tak jak wspominaliśmy wcześniej, podczas redukcji spożywamy regularne posiłki, tylko o odpowiedniej ilości kalorii. Nie głodzimy się, bo taki postępowanie nie zaprowadzi nas do wyznaczonego celu. Z produktów najlepiej włączyć do diety gruboziarniste kasze, jaja, chude mięsa, ryby, orzechy, pestki nasion czy zdrowe tłuszcze. Warzywa także powinny znaleźć się w diecie, ponieważ dostarczą nam niezbędnych witamin i mikroelementów. A uzupełnieniem naszej diety będzie trening powtarzany 3-4 razy w tygodniu, dopasowany do naszych możliwości kondycyjnych. Komponując dietę redukcyjną możemy skorzystać z porad trenera czy dietetyka, który dokładnie wyjaśni nam wszystkie założenia diety i pomoże ustalić idealne dla naszego organizmu menu oraz plan treningowy.
Katarzyna Antos