Nowoczesna kuchnia polska

Przed nami Wielkanoc, więc może zainspiruje Was garść wielkanocnych przepisów z książki Darii Ładochy – Nowoczesna kuchnia polska. Co powiecie na pyszne, świąteczne dania w nowej odsłonie?

Bezmięsny żurek z wasabi i ziemniaczanym purée

Składniki
1 l wywaru z jarzyn
300 ml zakwasu żytniego na żurek
1 duży ogórek kiszony lub małosolny starty na tarce
dużych oczkach
½ łyżeczki suszonego majeranku
2 łyżki tartego chrzanu
4 ząbki czosnku drobno posiekane
1 duża cebula drobno posiekana
½ łyżeczki soli
pieprz
1 łyżeczka pasty wasabi (do smaku)
1 łyżka oleju rzepakowego
Składniki na purée
500 g ziemniaków
1 łyżka koperku posiekanego
1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego
1 łyżka natki pietruszki posiekanej
1 łyżka masła
1 cebula

Przygotowanie
W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj zakwas, wywar z jarzyn, chrzan, majeranek i wasabi. Na patelni podsmaż (bez tłuszczu, tylko na ogórkowej wodzie) ogórka kiszonego, po czym wrzuć do zupy wraz z przyprawami. Całość zagotuj. Z ziemniaków ugotowanych w posolonej wodzie przygotuj purée z dodatkiem szczypiorku, koperku i natki. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na maśle i wymieszaj z purée. Żurek podawaj z ziemniakami.żurek

Pasta jajeczna z awokado, ogórkiem małosolnym i kolendrą

Składniki
4 jajka ugotowane na twardo
1 awokado
1 ogórek małosolny pokrojony w drobną kostkę
1 łyżka listków kolendry posiekanych
1 łyżka sezamu uprażonego
1 szalotka drobno posiekana
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z limonki
sól
pieprz

Przygotowanie
Jajka zetrzyj na tarce. Połowę awokado pokrój w drobną kostkę, drugą połowę w plasterki i skrop sokiem z limonki. Jajka, awokado pokrojone w kostkę, ogórka i szalotkę wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem. Całość udekoruj pozostałymi plastrami awokado, sezamem i kolendrą.pasta

Kaczka pieczona w sosie malinowym

Składniki
1 kaczka wypatroszona i bez podrobów
2 łyżki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka suszonego estragonu
5 łyżek oliwy z oliwek
4 czerwone cebule pokrojone w piórka
10 suszonych śliwek
Sos malinowy
. szklanki czerwonego wytrawnego wina
. łyżeczki cynamonu
100 g mrożonych lub świeżych malin
1 łyżka miodu
2 łyżki śmietany 36%
sól
pieprz
liście szpinaku, rukoli i radicchio (do dekoracji)

Przygotowanie
30 minut przed pieczeniem kaczki włóż ją do wody z 1 łyżeczką soli. Po 15 minutach obróć kaczkę. Piekarnik nagrzej do 230°C. Wytrzyj kaczkę papierowym ręcznikiem i natrzyj solą, pieprzem, estragonem oraz oliwą z oliwek. Na dno naczynia żaroodpornego połóż połowę cebuli, a drugą połową nafaszeruj kaczkę. To samo zrób z suszonymi śliwkami. Włóż kaczkę do naczynia grzbietem do góry i piecz bez przykrycia przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C, zamknij naczynie i trzymaj w piekarniku przez ok. 2 godziny. Przygotuj sos malinowy. Zagotuj w rondlu wino z cynamonem. Dodaj maliny i miód, a gdy całość się zagotuje, wlej śmietankę. Pozostaw na ogniu do uzyskania ulubionej konsystencji (sos zgęstnieje pod wpływem dłuższego podgrzewania). Dopraw solą i pieprzem. Na półmisek wyłóż sałaty i szpinak. Gdy kaczka się upiecze, pokrój ją na kawałki i polej sosem malinowym.kaczka

Tarta z białą czekoladą i malinami

Składniki
1 żółtko
200 g mąki pszennej przesianej
sól
100 g masła schłodzonego pokrojonego na kawałki
+ do wysmarowania formy
60 g cukru pudru
1 łyżka bułki tartej
Nadzienie
400 g białej czekolady
400 ml śmietanki 36%
ziarenka z . granatu

Przygotowanie
Składniki na ciasto energicznie zagnieć. Z powstałej masy zrób kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę do tarty wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Na blacie lub na stolnicy rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Pozostaw do ostygnięcia. Czekoladę zmiel drobno w blenderze. Śmietankę przelej do rondelka o grubym dnie i podgrzewaj. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Następnie przelej masę na upieczony spod ciasta. Posyp granatem i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.tarta