afrodyzjaki-na-talerzu

Znane przysłowie głosi bezsprzeczną prawdę, że „przez żołądek do serca”. Jednak dzięki odpowiedniej zawartości na talerzu możemy trafić także do… łóżka

Popularnymi afrodyzjakami są:

  • owoce morza: ostrygi, krewetki, małże, a także ryby, na przykład łosoś. Koniecznie powinny być świeże i pozbawione zapachu ryby, na przykład poprzez wcześniejsze obłożenie ich selerem (uznawanym w Grecji za afrodyzjak!) czy skropienie cytryną;
  • pobudzające przyprawy: imbir, wanilia, bazylia, chilli, cynamon, lubczyk, korzeń żeń-szenia, papryka, pietruszka, seler. Zwiększają one nieco ciśnienie krwi, działają rozgrzewająco, pobudzając nas do działania;
  • jajka (najlepiej słabo ścięte);

  • grzyby – smardze lub prawdziwki, najlepiej pieczone;
  • owoce egzotyczne – solo lub w postaci sałatki – ananasy, mango, banany, morele i brzoskwinie, a nawet truskawki. Lepki, słodki sok zlizywany w zmysłowy sposób z palców ma zbawienny wpływ na potencję partnera;
  • alkohole – jak łatwo się domyśleć rozgrzewają, rozluźniają i pobudzają wyobraźnię. Oczywiście, smakowane z umiarem, takie jak: szampan, czerwone wino, wódka imbirowa.

Zuzanna Górka