Podczas gotowania dodajemy przyprawy, sięgamy po najróżniejsze sosy i w cukiernictwie też mamy kilka rzeczy, które wpłyną korzystnie na smak oraz wygląd wypieków. Na prowadzenie wysuwają się przede wszystkim aromaty do ciast. Do czego je używamy? I jak możemy udekorować nasze słodkości? O tym wszystkim piszemy poniżej!
Aromaty do ciast — po co je używać?
Aromaty do ciast są bardzo często używane w cukiernictwie. Wpływają one nie tylko na lepszy smak wypieków, ale przede wszystkim na ich zapach. Sprzedawane są w małych poręcznych buteleczkach z kroplomierzem lub w formie sypkiej, do samodzielnego rozrobienia. Aromaty spożywcze w płynie są bardzo łatwe w użyciu. Trzeba jednak pamiętać, by nie przesadzić z nimi — wystarczy tak naprawdę tylko kilka kropelek.
Najczęściej stosowane są takie aromaty spożywcze, jak: migdałowy, waniliowy, cytrynowy, pomarańczowy, arakowy, rumowy oraz śmietankowy. Dostępne są także takie rodzaje, jak różany, kokosowy, truskawkowy czy malinowy, a nawet anyżowy. Każdy z nich daje zupełnie inny efekt, więc to od nas zależy, na który zdecydujemy się w danej chwili.
Ponadto aromat do ciasta można bez problemu użyć go także podczas przygotowywania deserów, koktajli, kremów, lodów czy babeczek. Jeśli chcemy, by zachował on w pełni swoje właściwości, wówczas dodajemy go dopiero na sam koniec wyrabiania masy.
Pozostałe dodatki do wypieków
Torty, ciasta, ciasteczka i inne wypieki można nie tylko wzbogacić aromatami spożywczymi, ale również innymi dodatkami. Niektóre z nich pełnią wyłącznie funkcję dekoracyjną, inne zaś wpływają na jeszcze lepszy smak. Które z nich są najpopularniejsze? Jakie zdecydowanie warto używać? Oto krótki przegląd.
Barwniki spożywcze
Aromaty do ciast nadają im wyjątkowego zapachu oraz smaku, jednak można też pokusić się o zastosowanie barwników spożywczych. Dzięki nim możemy uzyskać dowolny kolor, nawet najbardziej szalony i nieoczywisty — od błękitnego, różowego, przez czerwony, złoty, a nawet czarny.
Lukry i polewy
Świetnym dodatkiem do wypieków jest polanie ich lukrem bądź polewą. Już w kilka sekund zwyczajne ciasto prezentuje się bardziej zachęcająco. Lukier ma naturalnie biały kolor, jednak także i do niego można dodać barwnik. Jeśli zaś chodzi o polewy, to zdecydowanie najpopularniejsza jest ciemna polewa czekoladowa.
Posypki i bakalie
Bakalie dodajemy albo do surowego ciasta, by po upieczeniu znalazły się środku, albo też układamy je na gotowych już słodkościach. Często mamy na przykład wbitą w lukier skórkę pomarańczową albo rodzynki. Do dekorowania sprawdzą się także posypki — kolorowe, drobne, grubsze, podłużne, w formie gwiazdek czy w jeszcze innych kształtach. Warto poprosić o pomoc dzieci, które będą miały sporo radości z ich używania.
Pisaki do dekoracji i jadalna koronka
Ciekawe wzory wyczarujemy też przy pomocy pisaków do dekoracji. Są bardzo proste w użyciu, więc również i w tym przypadku warto malować nimi razem z dziećmi — szczególnie kruche ciasteczka oraz bożonarodzeniowe pierniczki. Dodatkowo dość szybko zastygają, więc nic się rozlewa. Bardzo oryginalnie i efektownie wygląda także jadalna koronka, którą wystarczy wyjąć z opakowania, zwilżyć wodą i przymocować na przykład do tortu.
Aromaty do ciast oraz wszystkie pozostałe dodatki do wypieków sprawiają, że nawet najprostsze słodkości smakują przepysznie, a wyglądają jeszcze lepiej. Podczas ich zakupu czytajmy uważnie składy, tak by wybierać produkty wyłącznie dobrej jakości.