babka

Wielkanoc to nie tylko potrawy z jajek czy kolorowe pisanki. To również pyszne i tradycyjne wypieki. Babka wielkanocna z pewnością zagości na wielu świątecznych stołach. Jak przygotować najlepszą babkę?

Babka

Babka to tradycyjne wielkanocne ciasto. Jej przygotowanie wymaga odpowiedniej formy. Babka z dziurką czy bez -w każdym kształcie będzie prezentowała się doskonale. Tego typu ciasto nie wymaga dużego nakładu pracy. Z pomocą kilku niezbędnych składników przygotujemy pyszną babkę wielkanocną, którą ozdobi nasz świąteczny stół albo w mig z niego zniknie, pochłonięta przez gości. Nasze przepisy to różnorodna odsłona wielkanocnej babki. Każdy z nich gwarantuje pyszny wypiek. Wystarczy wybrać ten, który najbardziej przypadł nam do gustu. Wielkanoc coraz bliżej, więc mąka w dłonie i do dzieła!

Cytrynowa babka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 175 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kisiel cytrynowy z cukrem
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cytryna
  • 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera. Do masy dodajemy przesianą mąkę, kisiel oraz proszek do pieczenia. Dodajemy także startą skórkę z cytryny i rozpuszczone, przestudzone masło. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną formy na babkę. Pieczemy około 60 minut w 170 stopniach.  Soku z cytryny oraz cukier puder łączymy, tworząc lukier, którym polewamy upieczoną i wystudzoną babkę.

Babka z majonezem

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek śmietankowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Białka ubijamy z cukrem. Żółtka, majonez i olejek mieszamy w osobnym naczyniu. Następnie dodajemy do masy z białek. Mąki przesiewamy i dodajemy do całej masy, ostrożnie mieszając. Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej i wysypanej kaszą manną formy na babkę. Pieczemy ciasto około 40 minut w 180 stopniach. Babkę możemy polać lukrem lub polewą czekoladową.

Babka z orzechami i żurawiną

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 2 łyżki aromatu waniliowego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki żurawiny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • polewa z białej czekolady
  • orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

babka wielkanocnaW rondelku roztapiamy masło, cukier, wodę i aromat. Całość gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Orzechy mielimy na proszek, dodajemy do nich mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do osobnego naczynia wlewamy masło, suche składniki oraz żółtka. Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy żurawinę i pianę z białek, delikatnie łącząc składniki. Masę przelewamy do formy na babkę. Pieczemy ciasto około 60 minut w 170 stopniach. Wystudzoną babkę dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą z białej czekolady oraz orzechami włoskimi.

Katarzyna Antos