Tłuste, smażone jedzenie, nieregularne, ciężkostrawne posiłki, zbyt duże ilości alkoholu – sami często utrudniamy jej żywot. Ile jest w stanie wytrzymać nasza wątroba? Jak skutecznie zbadać, czy prawidłowo funkcjonuje?
Wątrobę można dokładnie obejrzeć za pomocą ultrasonografu, dlatego też USG stało się podstawowym badaniem obrazowym w diagnostyce chorób tego narządu. Jednak to krew świadczy o naszym stanie zdrowia i ewentualnych chorobach, dlatego też to badanie jest absolutną podstawą, od której powinniśmy zacząć diagnozowanie.
Próby wątrobowe
Funkcjonowanie wątroby można określić oznaczając w osoczu krwi wskaźniki, głównie enzymy, oznaczenia te składają się na tzw. próby wątrobowe.
Normy laboratoryjne (normy różnych laboratoriów mogą się nieznacznie różnić):
- Aminotransferaza alaninowa (AlAT): norma do 40 IU/l
- Aminotransferaza asparaginianowa (AspAT): norma do 37 IU/l
AST (aminotransferaza asparaginowa) podstawowe badanie przesiewowe w kierunku uszkodzenia wątroby, głównie w następstwie infekcji wirusowych.
- Bilirubina całkowita: norma 4 -17 µmol/l lub 0,2-1,0 mg/l
Bilirubina całkowite badanie odzwierciedlające funkcje wątroby i dróg żółciowych. Stanowi podstawę rozpoznania żółtaczki.
- Gammaglutamylotransferaza (GGTP): norma do 50 IU/l
GGTP (gamma glutamylotransferaza) badanie przesiewowe w kierunku uszkodzenia wątroby; nieprawidłowe wyniki badań odnotowuje się u osób nadużywających alkohol.
- Fosfataza zasadowa: norma 30 – 260 IU/l.
Fosfataza zasadowa (ALP) badanie uzupełniające w ocenie funkcji wątroby; jego poziom wzrasta głównie w niedrożności przewodów żółciowych.
Zuzanna Górka