Choć za oknem świeci złociste słońce wczesnej jesieni, nie możemy zapominać, że z pogodą nie ma żartów. Warto zadbać o siebie odpowiednio wcześniej, by nie dać się jesiennym przeziębieniom.
Potrzebujesz teraz dużo witaminy C. Na szczęście stragany są pełne warzyw, które możesz wykorzystać. Świetną bombą witaminową jest zupa jarzynowa, podana z natką pietruszki. Jest nie tylko zdrowa, ale równocześnie pożywna. Sycąca, bogata zupa może z powodzeniem zastąpić cały obiad. Jesień to czas ziemniaków i kapusty, dlatego nie może ich zabraknąć w Twoim menu.
Częściej myj ręce, gdyż wiele chorób przenosi się drogą kropelkową. Wydzielina z nosa łatwo osadza się na przedmiotach w miejscach publicznych – nawet, jeśli ktoś zdąży zasłonić twarz przy kichnięciu, odrobinka może przedostać się na jego skórę, a stamtąd na oparcia foteli czy poręcze w autobusie. Możesz się zaopatrzyć w eleganckie, cieniutkie rękawiczki, by uniknąć kontaktu z zarazkami. Na szyję załóż kolorową apaszkę, która ochroni Cię przed zimnem, ale równocześnie nie przegrzeje.
Nie baw się w żadne oczyszczające diety, wydalanie toksyn, gdyż łatwo możesz pozbyć się tego, co Twój organizm zdołał zgromadzić latem. Skoncentruj się raczej na ruchu, odpowiednim, jesiennym jadłospisie i przestawianiu rytmu dnia na rytm kolejnej pory roku.
Bądź zdrowa!
Joanna Pastuszka-Roczek