Oberżyna, gruszka miłości, jajko krzewiaste – to wszystko potoczne nazwy psianki podłużnej, czyli popularnego również w Polsce bakłażana. Ten fioletowawy owoc zwiastuje schyłek lata i przygotowuje nas na obfitość darów jesieni.
Uwaga alergicy!
Choć niewątpliwie smaczny i zdrowy, bakłażan może wywołać alergię. Uczula nie tylko skórka, ale i miąższ, nawet po ugotowaniu czy smażeniu. Zanim postawimy na stole parującą potrawę z oberżyny, warto sprawdzić, czy ktoś z domowników nie jest na niego uczulony, pocierając kawałkiem owocu fragment skóry na przedramieniu. Szczypiąca plamka podrażnienia to mała cena za bezpieczeństwo Twoich domowników.
Reakcje alergiczne mogą wystąpić do dwóch godzin po kontakcie z bakłażanem, dlatego warto sprawdzić to odpowiednio wcześniej. Nawet, jeśli nie wystąpi reakcja alergiczna na skórze, bakłażana należy wprowadzać do diety stopniowo i w małych ilościach.
Jeśli jednak nie ma przeciwwskazań, oberżyna koniecznie powinna znaleźć się na Twoim stole.
Joanna Pastuszka-Roczek