Pojutrze Wigilia, więc niektórzy już przygotowują świąteczne potrawy, które zagoszczą na stole. W tradycji dwunastu potraw mamy barszcz czerwony z uszkami – ulubioną potrawę wigilijną wielu osób. Jak przygotować idealny barszcz i uszka?
Barszcz czerwony i inne wigilijne potrawy
Jest ich dwanaście, co nie jest przypadkowe. Dwunastu bowiem było Apostołów i dwanaście mamy miesięcy w roku. Potrawy podawane podczas Wigilii także mają znaczenie symboliczne. Na stole królują grzyby i kapusta. Dawniej wierzono, że grzyby umożliwiają kontakt ze zmarłymi, dziś są one symbolem szczęścia i dostatku w nowym roku. Dlatego tak wiele potraw, zawiera w swoim składzie leśne dary. Jedną z nich jest barszcz z uszkami, który pięknie prezentuje się na świątecznym stole i w dodatku doskonale smakuje. Oprócz tego, zajadamy się pierogami, kutią czy w niektórych regionach – aromatyczną zupą grzybową. Zgodnie z tradycją, należy skosztować wszystkich dań, co wróży powodzenie i dobrobyt. Przygotowanie idealnego barszczu zapewnią sprawdzone przepisy. Dzięki nim, uroczysta kolacja wigilijna będzie wyjątkowa.
Barszcz czerwony z uszkami
Składniki:
- 2 kg buraków
- 1/2 kg jabłek
- 200 g marchwi
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 10 g majeranku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz w ziarnach
- 100 g wędzonych śliwek
- 50 ml octu balsamicznego
- 4 l wody
- 500 g mąki
- 120 g suszonych grzybów (podgrzybków)
- 2 cebule
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
Suszone grzyby moczymy w wodzie przez 20 minut, następnie gotujemy je i po wystudzeniu mielimy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy zioła, przyprawy i pokrojone śliwki oraz jabłka. Marchew i buraki obieramy, kroimy i wrzucamy do wody. Czosnek kroimy w plastry i dodajemy do wywaru. Wlewamy ocet i zagotowujemy. Najlepiej przygotować barszcz dzień wcześniej i odstawić go na noc. Po tym czasie odcedzamy wywar, doprawiamy do smaku i ponownie zagotowujemy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy odrobinę soli i ok. 150 g mąki. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy stolnicę mąką. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju, dodajemy wcześniej przygotowane grzyby i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Z ciasta wycinamy małe krążki, np. od kieliszka. Nakładamy farsz i lepimy uszka. Gotujemy je w osolonej, wrzącej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Po 3 minutach odcedzamy uszka. Podajemy z czerwonym barszczem.
Wigilijny barszcz z uszkami z kapustą i grzybami
Składniki:
- 1,5 kg buraków
- 2,5 l wody
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 2 kwaśne jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże suszone grzyby
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- cukier
- majeranek (opcjonalnie)
- 350 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 600 g kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy. Gotujemy je dużym garnku, wypełnionym wodą, aż zmiękną. Kiedy barszcz nabierze koloru, dolewamy sok z cytryny i przyprawy. Barszcz możemy odstawić na noc, odcedzając go rano. Z mąki,jajka i wody zagniatamy ciasto, które zawijamy w folie i odstawiamy na 40 minut. Grzyby moczymy w wodzie, gotujemy ale nie wylewamy wody. Kapustę płuczemy i drobno kroimy, Na patelni smażymy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy grzyby i kapustę. Krótko smażymy, mieszając farsz, który w razie potrzeby możemy podlać wodą z grzybów. Z ciasta wycinamy małe krążki, na które nakładamy farsz. Lepimy uszka i układamy je na podsypanym mąką blacie. Uszka gotujemy w osolonej wodzie. Po trzech minutach od ich wypłynięcia odcedzamy je i przekładamy na talerze. Podajemy z wcześniej przygotowanym barszczem.
Katarzyna Antos