bialka

Białka, zwane również proteinami pełnią w organizmie głównie funkcję budulcową; są elementem wszystkich tkanek: krwi, limfy oraz enzymów, hormonów i ciał odpornościowych.

Niezbędne białko

Dzięki nim nasze ciało zachowuje równowagę hormonalną, jest odporne na zakażenia i właściwe trawi składniki pokarmowe. Następstwem niedoboru białka są osłabiona odporność na choroby i trudniejsze gojenie się ran, problemy z koncentracją, a także brak apetytu i apatia.

  • Dla kobiet w wieku menopauzalnym białko jest nieocenionym źródłem wapnia, niezbędnego składnika przeciwdziałającego osteoporozie.
  • Po 50 roku życia należy zwiększyć jego dzienną dawkę Ca z 900 mg do 1200 mg, wzbogacając dietę o produkty białkowe takie jak jogurt, mleko, sery, nasiona strączkowe oraz ryby. Jest to również najwyższy czas, aby wszystkie panie, które nadużywają kawy spróbowały ograniczyć jej ilości, ponieważ wypłukuje ona z naszego organizmu potrzebny nam wapń.
  • Pierwiastek ten można dostarczać w postaci tabletek albo wybierać te wody mineralnej, które zawierają powyżej 150 mg/l Ca, np. Staropolankę lub Kryniczankę.

Białko pochodzenia zwierzęcego i roślinnego

Występujące w pożywieniu białka mają różną wartość odżywczą, co ma związek z ich budową i pochodzeniem. Składają się one z 18 różnych aminokwasów, z których 8 zwanych egzogennymi albo niezbędnymi nasz organizm nie potrafi syntetyzować i musimy dostarczyć je w pożywieniu. *Znajdują się one w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięsie czerwonym, jajkach, drobiu, rybach i nabiale).

Białko roślinne (z warzyw, ziaren i orzechów) nie zawiera niektórych aminokwasów, lub proporcje pomiędzy poszczególnymi aminokwasami są niewłaściwe, dlatego mówi się, że jest ono mniej wartościowe niż to, pochodzące z produktów zwierzęcych. Wyjątkiem jest tutaj bardzo popularno ostatnio soja, która w ilości 50 g (ziarno) zastępuje półtorej szklanki mleka krowiego lub 150 g wołowiny. Jest ona również źródłem fitohormonów, które wpływają na złagodzenie objawów pokwitania.

Odpowiednie skomponowanie posiłku, gwarantuje nam dostarczenie z pożywienia wszystkich 8 aminokwasów egzogennych. Równie ważne jest odpowiednie zbilansowanie pozostałych składników diety: węglowodanów i tłuszczy, aby przy zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym nie dopuścić do rozpadu białek ustrojowych, pochodzących głównie z mięśni szkieletowych. Jeżeli w okresie około menopauzalnym zaczęłaś mieć problemy z utrzymaniem wagi, wybieraj chude białko z nasion strączkowych, drobiu. warzyw, nabiału light, urozmaicając je bardziej tłustymi rybami i owocami morza.

Anna J