Lody to wyśmienity deser, szczególnie teraz, letnią porą. Krąży na ich temat wiele mitów i opowieści. Które z nich są prawdziwe, które wyssane z palca? Na co należy uważać przy jedzeniu lodów? Dowiesz się z naszego artykułu.
Czy jednak lody tuczą? Paradoksalnie, deser śmietankowy na patyku ma dużo mniej kalorii, niż przeciętny batonik, i zdecydowanie mniej, niż tabliczka czekolady! Dzięki temu, że lody jemy powoli, długo smakując je na języku, czujemy się bardziej nasyceni i “przesłodzeni”, niż po schrupaniu wafelka, więc jemy ich mniej.
Oczywiście, jeśli nie zachowamy umiaru, lody będą tuczące – jak każdy produkt zawierający cukier i tłuszcz. Najbardziej kaloryczne są dodatki do lodów: orzeszki, wiórki czekoladowe, kandyzowane owoce. Osoby dbające o linię, a nie potrafiące się oprzeć lodowym pysznością, powinny zrezygnować z dodatków.
Potwierdzone fakty
Filmy amerykańskie często pokazują, że bohaterki sięgają po pudełko lodów w chwili kryzysu emocjonalnego. Może nam się to wydawać śmieszne, ale faktem jest, że lody poprawiają nastrój.
Lody zawierają dużo cukru, który pobudza wytwarzanie serotoniny, odpowiedzialnej za uczucie spokoju, odprężenia.
Niestety faktem również jest to, że lodami bardzo łatwo się zatruć, gdyż wystarczy, że jeden ze składników był nieświeży lub zanieczyszczony, a cała lodowa partia staje się groźna dla naszego zdrowia. Wiele też zależy od sposobu przechowywania deseru, gdyż łatwo się psuje.
Joanna Pastuszka-Roczek