cala-prawda-o-lodach

Lody to wyśmienity deser, szczególnie teraz, letnią porą. Krąży na ich temat wiele mitów i opowieści. Które z nich są prawdziwe, które wyssane z palca? Na co należy uważać przy jedzeniu lodów? Dowiesz się z naszego artykułu.

Przy kupowaniu lodów na gałkę należy zwrócić uwagę, gdzie znajduje się łyżeczka do nakładania deseru. Nie powinna być przechowywana w pojemniku z wodą, gdyż jest on prawdziwym rajem dla bakterii – nawet, jeśli woda jest często zmieniana. Jeżeli w wodzie ląduje drewniana szpatułka – lepiej od razu zmienić lokal!

Aby mieć pewność, że lody są bezpieczne, należy zwrócić baczną uwagę na to, czy opakowanie nie jest naruszone, a lody nie wyglądają, jakby były rozmrożone i zamrożone ponownie.

Zaletą lodów jest to, że są lekkostrawne i mniej obciążają nasz przewód pokarmowy niż ciastka czy czekolada. Są jednak bardzo sycące, dlatego nie należy ich podawać przed posiłkami, ani zamiast obiadu.

Lody są zdrowe! Jeśli nie lubimy pić mleka, pomogą nam uzupełnić wapń, mają też w sobie białka i cukry. Warto przyjrzeć się składowi deseru i wybierać trochę droższe, ale zawierające mniej sztucznych barwników i spulchniaczy.

Lody są też źródłem witamin z grupy B, witaminę A i magnezu – oczywiście nie jest to dawka, która zastąpi porządny, zbilansowany posiłek. Wszystko wskazuje na to, że nie powinniśmy stronić od tego pysznego, chłodnego deseru.

Chcesz dowiedzieć się więcej o lodach? Przeczytaj nasz artykuł

Joanna Pastuszka-Roczek