Czy wiesz, że rak jajnika to szósty najczęściej diagnozowany u kobiet nowotwór złośliwy? W związku z tym warto regularnie wykonywać cytologię i … pić sok z pomarańczny! W jaki sposób ten smaczny napój zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jajnika?
Brytyjscy naukowcy zauważyli, że sok z pomarańczy zapobiega tej kobiecej chorobie. Ich spostrzeżenia zostały poparte 30-letnimi badaniami, w których udział wzięło niespełna 172 tysięcy kobiet w wieku od 25 do 55 lat. Naukowcy postanowili przyjrzeć się stylowi życia i diecie uczestniczek eksperymentu. Równolegle kontrolowali ich stan zdrowia. Podczas wieloletnich obserwacji zespół badawczy dostrzegł pewną zależność. Kobiety, które regularnie piją herbatę i sok pomarańczowy, rzadziej zmagają się z rakiem jajnika. Prawdopodobieństwo, iż zachorują na tę przypadłość jest u nich mniejsze o jedną trzecią.
Flawonoidy chronią przed nowotworami
Dlaczego herbata i sok pomarańczowy wpływają korzystnie na zdrowie kobiet? Prawdopodobnie sekret tkwi w wysokiej zawartości flawonoidów, które zaliczamy do antyoksydantów, czyli substancji zwalczających wolne rodniki. Te dobroczynne substancje znajdziemy w czerwonym winie, jabłkach oraz owocach cytrusowych. Udowodniono, iż flawonoidy zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, ponadto wpływają korzystnie na krążenie i zapobiegają stanom zapalnym w organizmie.
Brytyjscy naukowcy uważają, iż można znacząco zredukować ryzyko zachorowania na raka jajnika. W tym celu należy prowadzić zdrowy styl życia, czyli rozważnie dobierać produkty spożywcze i ćwiczyć. W naszym menu nie powinno zabraknąć artykułów spożywczych, które zawierają flawonoidy, bowiem zwalczają one wolne rodniki. Te reaktywne cząsteczki uczestniczą w powstawaniu zmian nowotworowych.
Marlena