Szukasz łatwo przyswajalnego skondensowanego białka pochodzenia naturalnego? Interesują cię kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu? Sięgnij po ziarno amarantusa.
Niezastąpione pierwiastki
Amarantus jest źródłem wielu składników mineralnych: wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Spożycie 100 g nasion amarantusa pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń. Pod względem ilości żelaza szarłat przewyższa wszystkie rośliny, ze szpinakiem włącznie. Można go wykorzystywać w stanach anemii, a także w diecie kobiet ciężarnych. Włączenie do jednego posiłku dziennie dania przygotowanego z nasion amarantusa całkowicie pokrywa zapotrzebowanie na żelazo. Zawiera tyle samo witamin co inne zboża.
Rola skrobi i błonnika
Amarantus jest produktem lekkostrawnym. Zawdzięcza to drobnej frakcji skrobi. Jest ona pięć razy łatwiej strawna od skrobi kukurydzianej i dlatego amarant można spożywać nawet na krótko przed wysiłkiem fizycznym lub umysłowym. W porównaniu z innymi zbożami zawiera dużo błonnika przez co przeciwdziała chorobom układu krążenia. Zawiera też skwaleny, opóźniające procesy starzenia organizmu i antyoksydanty przeciwdziałające chorobom nowotworowym dlatego jest szczególnie polecany w okresie menopauzy.
Chrup amarantus
W wielu sklepach ze zdrową żywnością można już kupić kilka rodzajów chrupiących ciastek z ziaren zmieszanych z lekką melasą spożywczą, co zwiększa dodatkowo ich wartość żywieniową. Dostępne są też płatki śniadaniowe i musli. Amarantus sypki można dodawać do dań, sałatek, deserów i zup. Spróbuj!
Anna Kwiatkowska