
Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Pyszne owoce są dostępne na targowiskach czy w sklepach spożywczych. Polskie truskawki są soczyste, pięknie pachną i wyśmienicie smakują. Ciasta z truskawkami to najlepsze propozycje na letni deser.
Sezonowe owoce
Truskawki to polskie owoce sezonowe, które pod koniec maja pojawiają się w sprzedaży. Czerwone owoce są doskonałym źródłem witaminy C i wielu minerałów. Mają działanie wybielające, fantastycznie się prezentują i oczywiście smakują. Idealnie nadają się do jedzenia na surowo, na przetwory czy domowe ciasta oraz inne desery. Ich smak współgra z wieloma produktami, nie tylko bitą śmietaną i czekoladą. Proponujemy przepisy na ciasta z truskawkami, które będą uhonorowaniem truskawkowego sezonu.
Raffaello z truskawkami
Składniki:
Ciasto
- 130 g mąki
- 75 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
Krem
- 500 ml mleka
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 400 g truskawek
- 300 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- śmietan fix
- 200 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Ze składników na ciasto wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wykładamy na formę na tortownicę. Nakłuwamy widelcem i chowamy do lodówki na 10 minut. Ciasto przykrywamy folią, wykładamy wypełnienie np. suchą fasolę i pieczemy przez 15 minut. Następnie ściągamy obciążenie i pieczemy na złoty kolor. Odlewamy 2/3 mleka, dodajemy mąki, cukier i żółtko mieszając wszystko na budyń. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy budyń i mieszamy. Po wystudzeniu do budyniu dodajemy masło, miksując krem. Krem wykładamy na spód ciasta. Na to układamy pokrojone na połówki truskawki. Śmietanę ubijamy z fixem i cukrem, nakładamy na truskawki i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Jogurtowe z kruszonką
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50 g roztopionego masła
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 350 g truskawek
- cukier puder
Kruszonka
- 100 g mąki
- 70 g masła
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ze składników na kruszonkę przygotowujemy dłońmi kruszonkę. Kulę zawijamy w folię i chowamy do zamrażalnika. W tym czasie składniki na ciasto ubijamy mikserem na gładką masę. Ciasto wykładamy na tortownicę, układamy truskawki i placami kruszonkę. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Truskawkowy sernik na zimno
Składniki:
- 170 g ciastek maślanych/herbatników
- 70 g masła
- 500 g sera sernikowego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 łyżka żelatyny
- 400 g truskawek
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- wafelek kokosowy do dekoracji boków ciasta
Przygotowanie:
Dno tortownicy wykładamy pokruszonymi herbatnikami połączonymi z masłem. W misce miksujemy ser, wanilię, cukier i lukier. Galaretkę rozpuszczamy z żelatyną w 250 ml gorącej wody. Odkładamy 1/4 truskawek. Resztę blendujemy na mus i dodajemy do wystudzonej galaretki. Śmietanę ubijamy i razem z musem dodajemy do masy serowej. Truskawki kroimy i delikatnie dodajemy do masy, którą wylewamy na herbatnikowy spód. Sernik wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po stężeniu boki dekorujemy pokruszonym wafelkiem.
Katarzyna Antos