Jesień to ostatni dzwonek, żeby poprawić naszą odporność. Nie czekajmy do pierwszych prawdziwych chłodów i przymrozków – już teraz zadbajmy o siebie, komponując właściwą jesienną dietę. Co powinniśmy w pierwszej kolejności wprowadzić do naszego jadłospisu?
Wprowadź do diety więcej ryb, które są cennym źródłem tych witamin. Postaw na ryby wędzone – nie tylko zawierają witaminę D, ale także nienasycone kwasy tłuszczowe, które ułatwiają jej przyswojenie. Mało kto wie, że wędzony łosoś, makrela, sardynki oraz pstrąg doskonale smakują w sałatkach, nie tylko na chlebie.
Świetnie się też sprawdzają na ciepło! Raz w tygodniu podaj domownikom porcję gorącej kaszy gryczanej wymieszanej z rozdrobnioną rybą wędzoną – jest to prawdziwa bomba witaminowa.
Twój organizm będzie się domagał tłuszczów – więc mu je damy! Jeśli już coś musisz usmażyć – rób to na oliwie z oliwek, jednak najlepiej będzie, jeśli przestawisz się na grillowanie w piekarniku. Wprowadź do jadłospisu sałatki z olejem rzepakowym, awokado, oliwkami, wędzonym kurczakiem lub rybą.
Sięgaj po orzechy – są one nie tylko źródłem tłuszczy nienasyconych i witaminy D, ale również cynku, niezbędnego dla naszego układu odpornościowego. Ogranicz cukier – masz go wystarczające ilości w jesiennych warzywach i owocach: dyni, jabłkach, marchewce.
Joanna Pastuszka-Roczek