Jesień to ostatni dzwonek, żeby poprawić naszą odporność. Nie czekajmy do pierwszych prawdziwych chłodów i przymrozków – już teraz zadbajmy o siebie, komponując właściwą jesienną dietę. Co powinniśmy w pierwszej kolejności wprowadzić do naszego jadłospisu?
Babcine sposoby
Dawniej ludzie musieli polegać na radach swoich babci, które przekazywały z pokolenia na pokolenie przepisy wzmacniające odporność. Zamiast czarnej czy zielonej herbaty pij herbatki owocowe – z aronii, dzikiej róży, malin. Pamiętaj jednak, że nie zalewamy ich wrzątkiem, gdyż w ten sposób pozbawiamy ich większosci właściwości.
Taką herbatę doprawiamy miodem, jednak dopiero wtedy, kiedy lekko się przestudzi – inaczej z miodu zostanie sama słodycz. Równie dobrze mogliśmy posłodzić herbatę cukrem.
Przynajmniej raz dziennie jedz ciepły, sycący posiłek. Możesz raz w tygodniu przygotować większą porcję zupy warzywnej. Po zmiksowaniu jej składników uzyskasz pyszny, pożywny krem, który łatwo podgrzać i podać domownikom.
Cebula i czosnek
W piosence skakały przez mostek i nie skończyło się to dla nich dobrze. Dla nas jednak kontakt z tymi warzywami przynosi bardzo pozytywny efekt. Jest tylko jeden szkopuł – trzeba je jeść na surowo. Gotowanie pozbawia czosnek większości aktywnych składników, pozostawiając jedynie charakterystyczny smak i zapach.
Joanna Pastuszka-Roczek