Wszyscy z utęsknieniem czekają na majowy weekend i sprawdzają prognozy pogody. Te z kolei na razie nie zachwycają, choć dają nadzieję na poprawę. Majówka nie może obejść się bez grilla. Więc kiedy tylko wyjdzie słońce, może spędzić trochę czasu na świeżym powietrzu. Szykujemy się na majówkę i podpowiadamy, co zabrać na grilla!
Pora na majówkę
Majowy weekend przypada na dni robocze, więc przy umiejętnym planowaniu urlopu zyskujemy dodatkowe dni wolne. Przez dłuższy czas będziemy mogli cieszyć się błogim lenistwem. Oby tylko aura nieco się poprawiła i uraczyła nas wiosennym słońcem. Podczas majówki chętnie organizujemy spotkania z rodziną czy znajomymi. A jak rodzinna impreza w plenerze, nie może zabraknąć grilla!. Z odpowiednim przygotowaniem urządzimy idealnego grilla, oczywiście z pysznymi smakołykami prosto z rusztu. O czym musimy pamiętać? Co zabrać w plener, by nic nie popsuło nam grillowania na łonie natury?
Dobry sprzęt to podstawa
Nie ma grilla bez…grilla. Na rynku znajdziemy różne rodzaju tego niezbędnego podczas majówki sprzętu. Grill elektryczny czy tradycyjni, a może jednorazowy? Jest w czym wybierać. Wszystko zależy od tego, gdzie chcemy z niego korzystać i jak często będziemy go użytkować. Posiadając taras możemy zainwestować w grill bardziej automatyczny, który z pomocą gazu czy prądu zapewni nam rozrywkę o każdej porze roku, nie tylko wiosną czy latem. Tradycyjny grill, do którego używamy węgla czy drewna to najlepsze rozwiązanie dla działkowiczów i posiadaczy ogrodu. W ofertach sklepów z wyposażeniem ogrodów znajdziemy grille z pokrywami, które ochronią jedzenie przed deszczem czy zwierzętami oraz owadami. Grill powinien mieć dość solidną konstrukcję i rożna, by nie rozleciał się po pierwszym użyciu.
Jednorazowy grill to propozycja dla pelnerowiczów, który spontanicznie zapragną przygotować grilla. Sprawdzi się na wyjeździe pod namioty czy na campingu lub podczas pikniku za miastem. Oprócz samego grilla, przydatne będą także akcesoria takie jak szpikulce, szczypce czy miech, który ułatwi szybkie rozpalenie grilla. Oczywiście nie są to niezbędne gadżety, ale z pewnością usprawnią obsługę grilla. Organizując grilla w plenerze z pewnością najłatwiej jest wykorzystać jednorazowe naczynia. Plastikowe czy papierowe – w sklepach mamy spory wybór. Chcąc przygotować przyjęcie w ogrodzie możemy wybrać kolorowe naczynia, które z pewnością spodobają się najmłodszym. Pamiętajmy tylko, by po grillowaniu posprzątać teren.
Nie tylko kiełbasa z grilla
Jedzenie to najbardziej istotny punkt grilla. Na grillu możemy przygotowywać wiele produktów. Wcale nie musi to być tylko kiełbasa czy tłusta karkówka. Równie pyszne i przede wszystkim zdrowe są ryby, które z powodzeniem przyrządzimy na grillu. Z dodatkiem cytryny i świeżych ziół będą rozpływały się w ustach. Opcją dla tych, którzy nie przepadają za mięsem będą warzywa i owoce. Plastry cukinii, ziemniaków czy papryki będą pyszne. Podobnie jak grillowane, nadziewane pieczarki czy frytki z grilla. Upiec możemy również banany, koniecznie z dodatkiem czekolady. Miłośnicy słodyczy nad grillem mogą upiec słodkie pianki. Do potraw z grilla warto przyrządzić lekką sałatkę ze świeżych warzyw takich jak pomidorki koktajlowe, ogórek i sałata. Smak naszych dań dopełnią domowe sosy. Czosnkowy sos bez problemu przygotujemy z jogurtu naturalnego, czosnku, soli i pieprzu. Będzie smakował zdecydowanie lepiej niż gotowy sos z butelki, a sprawdzi się również jako dip do słonych przekąsek.
Wybierając się na grilla nie zapomnijcie zabrać ze sobą dobrego humoru. A nawet, jeśli pogoda nie będzie zbyt pomyślna, zawsze możecie przygotować majówkową ucztę w piekarniku. W końcu liczy się dobra atmosfera i towarzystwo.
Katarzyna Antos