co-to-jest-wloszczyzna

Włoszczyzna, czyli zestaw kilku warzyw wykorzystywanych do gotowania zup, ma ciekawą historię i równie bogate wnętrze. Dowiedz się wszystkiego o zaletach włoszczyzny.

Do czego dodawać włoszczyznę

Włoszczyzna jest znana przede wszystkim jako podstawowy składnik rosołu. To jednak nie wszystkie jej zalety. Warzywa można stosować jako dodatek do wielu potraw. To doskonały dodatek do zup i mięs, a także składnik sałatek i surówek. Włoszczyzna nie musi być nudna – zamiast zwyczajnej jarzynowej można zrobić krem z marchewki albo zupę porową. Warzywa nadają się też do samodzielnego przyrządzania, bez dodatku mięsa – bardzo dobra jest pieczona pietruszka czy zapiekany seler.

Włoszczyzna to zbiór bardzo zdrowych i niezwykle smacznych warzyw, które można dodawać do wielu potraw, uzyskując zaskakujące rezultaty.

Monika Witczak