Często słyszymy o tym, że aby zdrowo się odżywiać posiłki muszą być zbilansowane. Czyli jakie? Dowiedz się więcej o zbilansowanej diecie i jej wpływie na organizm.
Aby zobrazować jak powinien wyglądać posiłek zbilansowany warto podzielić talerz na konkretne strefy. ¼ talerza to białko (np. ryba lub mięso), ¼ to np. kasza, a ½ to świeże warzywa lub owoce (sałatka, surówka). W produktach pełnoziarnistych, kaszach, ziemniakach, owocach i warzywach zawarte są węglowodany. Tłuszcze to najmniejsza grupa składników – są zawarte zarówno w rybach, mięsach jak i w sałatce (np. oliwa z oliwek).
Dlaczego zbilansowane posiłki są tak zdrowe
Dieta zbilansowana dostarcza do organizmu wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki. Ważne w niej są odpowiednie proporcje oraz porcjowanie jedzenia. Nie trzeba się głodzić czy przyjmować tylko jednego rodzaju produktów, by zrzucić zbędne kilogramy i poczuć się lepiej. W zbilansowanym posiłku są zarówno tłuszcze, węglowodany, jak i białka oraz witaminy i mikroelementy, czyli wszystko to, czego potrzebujemy do rozwoju.
Dzięki tak kompleksowej diecie poprawia się figura i wydajność organizmu, polepsza się cera i poprawia samopoczucie.
M. Witczak