Słodkości są takie pyszne, że trudno nam się im oprzeć. W modzie na zdrowe odżywianie i cały styl życia, coraz częściej wykluczamy cukier z diety. Nie musimy jednak całkowicie rezygnować ze słodkiego smaku. Co zamiast cukru?
Cukier w naszej diecie
Cukier nie jest najbardziej pożądanym składnikiem naszej diety. W nadmiarze szkodzi. Przyczynia się do rozwoju cukrzycy, otyłości czy nadwagi. Jednocześnie trudno nam go wykluczyć, bo uwielbiamy jego smak, często wychodzi na to, że wręcz jesteśmy od niego uzależnieni. Cukier dostarcza energii, ale jednocześnie kradnie nam cenne substancje, dlatego też jest tak znienawidzony przez lekarzy i dietetyków. WHO zaznacza, by ograniczyć konsumpcję cukru, ze względu na niekorzystne skutki jego spożycia w nadmiernych ilościach. Trudno nam samym czy swoim dzieciom odmówić słodyczy, ale cukier na szczęście możemy zastąpić innymi produktami, znacznie zdrowszymi i bezpieczniejszymi dla naszego organizmu. Co możemy jeść zamiast cukru?
Miód
Zaczynamy od płynnego złota, czyli miodu. Ten pyszny produkt, jest wytwarzany przez pszczoły. Najzdrowszy jest miód naturalny, który wytwarzany jest w pasiekach. Wykazuje działanie antyseptyczne, dlatego zalecany jest w okresie przeziębień i grypy. Miód to wspaniała alternatywa dla cukru – smaczna i zdrowa. Nadaje się do różnych dań, ciast, deserów czy dressingów. A jeśli chodzi o wybór, możemy mieć niemały dylemat. Na rynku znajdziemy miód akacjowy, spadziowy, gryczany, lipowy, wielokwiatowe i inne, równie wartościowe produkty zamknięte w słoikach.
Erytrytol
Wraz z modą na zdrowe żywienie, w sklepach coraz częściej spotykamy erytrytol, który może być zamiennikiem białego cukru. Należy do grupy cukroli i jest dodawany do żywności. W naturalnej formie, występuje w czerwony winie oraz niektórych owocach. Jest dobrze wchłaniany przez układ pokarmowy, dodatkowo ma zerowy indeks glikemiczny, więc nadaje się dla osób chorujących na cukrzycę. Praktycznie całkowicie wydalany jest wraz z moczem.
Stewia
Dużą popularnością na rynku cieszy się stewia. Obecnie dostaniemy ją nawet w znanych dyskontach spożywczych. Stewia jest rośliną, występującą w Ameryce. Jej liście nadają się do spożycia i skutecznie zastępują zwykły cukier. Możemy dostrzec ją w składzie napojów i wszelkich potraw. W sklepach znajdziemy zarówno suszone liście, cukierki czy syrop ze stewii. Słodzik nie ma kalorii, a jest o wiele bardziej słodszy niż cukier, więc wystarczy mała ilość, by nadać potrawie słodyczy.
Ksylitol
Spośród słodzących substancji to chyba ksylitol jest najbardziej rozpoznawalny. Pozyskiwany jest z drewna brzozy. Co ważne, nie powoduje próchnicy, a wręcz przyczynia się do poprawy zdrowia jamy ustnej. Jako substancja naturalna, jest bezpieczna dla organizmu człowieka i z powodzeniem zastąpi cukier, tym bardziej, że wykazuje od niego znacznie mniejszą kaloryczność.
Katarzyna Antos