cukier-gorzka-prawda-o-zmarszczkach

Cukier nie tylko odpowiedzialny jest za dodatkowe kilogramy i częste wizyty u dentysty, ale także za przedwczesne starzenie się skóry.

35 lat i co dalej?

Wynika z tego jasno, że im więcej spożywamy cukrów, tym więcej AGE produkuje ciało. Niemniej jednak jeśli wciąż stoimy przed dylematem: serniczek czy marcheweczka, warto sobie przypomnieć, że efekt starzenia się zaczyna się już od około 35 roku życia, a potem gwałtownie nasila się.

W obliczu tak powalających faktów, nie pozostaje nic innego jak rachunek sumienia.

Oprócz wykluczenia cukru z diety, jest jeszcze parę rzeczy jakie możemy zrobić dla skóry:

  • witaminy B1 i B6 są potężnymi sprzymierzeńcami w walce z AGE, dobrze poszukać jest ich w produktach ekologicznych takich jak zboża, kasze płatki owsiane i orkiszowe, ale także warto sięgnąć po algi nori, ziemniaki i banany;
  • uwaga na słońce, gdyż niechroniona skóra wystawiona na promieniowanie, narażona jest na wzrost AGE;
  • nie wspominamy papierosów bo od dawna są już passe;
  • włączamy do diety antyoksydanty znane z walki ze starzeniem się komórek; zawierają je m. in. wysokiej jakości ekologiczne owoce suszone (głównie suszone śliwki, ale także jagody i rodzynki).

Bionica.pl