Jest nazywana epidemią XXI wieku. Szacuje się, że 80% osób z tą cukrzycą cierpi na nadwagę albo otyłość, a praktycznie każdy na nadciśnienie. Zaraz po wykryciu cukrzycy warto rozpocząć dietę, która umożliwi nam powrót do zdrowia. Cukrzyca jest chorobą jak najbardziej odwracalną, a prawidłowe żywienie u osób na nią cierpiących, już nieraz spowodowało całkowite wyleczenie.
Odpowiednia dieta w cukrzycy II pozwala zapobiec modyfikacji naczyń krwionośnych, zwłaszcza w łożyskach naczyniowych nerek i siatkówki oka. Skład krwi w czasie cukrzycy jest niekorzystny dla organizmu również ze względu na podwyższony poziom złego cholesterolu. Dlatego właśnie tak ważne jest, aby zadbać o spadek nadmiaru masy ciała. Zazwyczaj zrzucenie kilku kilogramy, powoduje dużą ulgę i osłabienie wielu uciążliwych objawów cukrzycy. Aby zapobiec uszkadzaniu naczyń krwionośnych przez cukrzycę, warto wprowadzić do diety produkty z zawartością substancji takiej jak proantocyjanidol, która znajduje się w winogronach (szczególnie w skórkach i pestkach), jabłkach (szczególnie skórkach odmian czerwonych ), kasztanach jadalnych i korze niektórych gatunków sosny.
Czego należy unikać podczas komponowania diety i dobierania sumplementacji dla chorego? Syntetycznych witamin, szczególnie witaminy C w tabletkach, która może okazać się zabójcza dla cukrzyków. W tej chorobie (i nie tylko) syntetyczna witamina C zaburza proces wydzielania insuliny przez trzustkę i zwiększa zawartość cukru w moczu i w krwi. Syntetyczna witamina C hamuje także tempo przekazywania impulsów nerwowych . Proces ten jest podobny do zżerania w wyniku nadmiernego wysiłku końcówek nerwowych w mięśniach przez kwas mlekowy. Efekt ten sam- zmęczenie mięśni, zaburzona równowaga i widzenie.
ALNG