Wiele osób nie wyobraża sobie, że w niektórych smakołykach mogłoby zabraknąć szczypty cynamonu. Jak wygląda historia tej popularnej przyprawy?
Cynamon i jego historia
To nie my, współcześni, odkryliśmy tę przyprawę. Jest wręcz odwrotnie – cynamon jest jedną z najstarszych przypraw! Pierwsze wzmianki o nim znajdują się już w pierwszych księgach Starego Testamentu. Starożytni wykorzystywali go w celach leczniczych. Ogromne znaczenie miał on w medycynie chińskiej, gdyż był stosowany zarówno do zwalczania przeziębień, jak i zwalczania wzdęć, nudności, bolesności miesiączek czy biegunki. Wykorzystywany był również po to, aby dodać sobie energii i witalności. Obecnie cynamonu używa się przede wszystkim w kuchni, medycynie i kosmetologii jako składnik rozgrzewający, pobudzający krążenie i likwidujący nudności.
Inne zalety cynamonu:
- jest świetnym źródłem wapnia, żelaza, błonnika i manganu,
- pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
- reguluje poziom krwi,
- zmniejsza rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych,
- poprawia pamięć,
- zwalcza zmiany trądzikowe,
- jest naturalnym konserwantem.
Cynamon jest świetną przyprawą, którą chętnie stosujemy w kuchni. Jednak róbmy to z umiarem. Zawsze też słuchajmy swego organizmu.
Sabina Sosnowska