Rozpoczynająca się druga połowa lata oraz towarzyszące nam lipcowe upały, są świetną okazją aby docenić orzeźwiającą moc owoców cytrusowych. Pomimo że, są one obecne na naszych stołach przez cały rok, to właśnie w tym czasie nadrabiamy ich spożywanie, robiąc z nich soki, koktajle czy ciasta. Jakie z nich są najlepsze i dlaczego? Co warto o nich wiedzieć a na co należy zwrócić szczególną uwagę?
Najpopularniejsze, najbezpieczniejsze i najsmaczniejsze
Do pierwszej grupy z pewnością zaliczymy pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, cytryny oraz limonki. Do mniej znanych cytrusów, dostępnych w Polsce należy zaliczyć klementynki, kumkwaty oraz cytrony inaczej zwane cedratami. Oczywiście każdy z nich posiada różne odmiany i kraje pochodzenia.
Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo, powinniśmy sugerować się przede wszystkim krajem pochodzenia owocu. Preferowane są te, które pochodzą z naszego kontynentu. Cytrusy przywożone z krajów tropikalnych, w celach zachowania świeżości, pryskane są wielokrotnie preparatami przedłużającymi świeżość, które jednocześnie są szkodliwe dla ludzi. Ich ubocznym działaniem może być degradacyjny wpływ na nasze geny, prowadzące do chorób nowotworowych.
Grejpfruty, pomarańcze i cytryny – niezmiennie najlepsze
Za najbardziej „opłacalne” energetycznie i odżywczo uchodzą grejpfruty. Owoce te zawierają szczególnie dużo antyoksydantów i substancji antyrakowych. Jednak wciąż za najpopularniejszą i najbardziej orzeźwiającą uważana jest pomarańcza, która również zawiera wiele cennych witamin. Cytryna z kolei, a konkretnie sok cytryny znakomicie oczyszcza organizm. W diecie oczyszczającej, znaną i praktykowaną przez wiele osób metoda jest picie na czczo pół szklanki soku z wyciśniętych cytryn.
ALNG